Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondOrganisaties moeten flexibeler worden voor vierde industriële revolutie

Achtergrond

Organisaties moeten flexibeler worden voor vierde industriële revolutie

De vierde industriële revolutie zorgt ervoor dat organisaties flexibeler moeten zijn dan ooit tevoren. Met name op het vlak van HR ontstaat er een enorme kenniskloof tussen wat werkgevers zoeken en wat werkzoekenden te bieden hebben.

Dat is een van de conclusies uit de Salarisgids 2019 van gespecialiseerd werving- en selectiebureau Robert Half. In deze gids deelt de organisatie jaarlijks niet alleen de belangrijkste trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, maar ook de op onderzoek gebaseerde, gangbare salarisschalen voor functies in finance, accounting en administratie.

Nieuwe technologieën

De vierde industriële revolutie is de komst van nieuwe technologieën zoals robotica, nanotechnologie, genetica en kunstmatige intelligentie. Dit zorgt er volgens het World Economic Forum dat er zeker vijf miljoen banen zullen verdwijnen.

Uit de Salarisgids blijkt dat de snelle opkomst van deze technologieën met name de kenniskloof vergroot tussen de vraag van werkgevers en het aanbod van werkzoekenden.

Skills

Volgens het ‘Future of Jobs Report’ van het Forum komt die kloof vooral voort uit het feit dat de belangrijkste gevraagde skills in 2020 sterk variëren ten opzichte van vijf jaar daarvoor. In 2015 zochten werkgevers voornamelijk naar mensen die complexe problemen oplossen, anderen coördineren en bedreven zijn in people management. In 2020 gaat het veel meer om kritisch denken, creatief zijn en beschikken over een gezonde dosis emotionele intelligentie. Alleen het vermogen om complexe problemen op te kunnen lossen blijft bovenaan de lijst staan.

Kenniskloof

Deze kenniskloof houdt veel vacatures onvervuld, terwijl er genoeg werkzoekenden zijn. Niet zo gek dus dat uit de Salarisgids blijkt dat maar liefst 93 procent van de Nederlandse managers met wervingsbevoegdheid het enigszins of behoorlijk moeilijk vindt om geschikte kandidaten te vinden. 64 procent geeft aan dat het nu moeilijker is dan vijf jaar geleden. Bovendien geven managers aan dat trainingen en opleidingen een belangrijker middel zijn dan ooit om topkandidaten binnen te halen en te behouden.

Snelheid van het wervingsproces

De kenniskloof zorgt voor veel spanning op de arbeidsmarkt, waardoor het voor werkgevers ook steeds belangrijker is om hun wervingsproces zo efficiënt en snel mogelijk in te richten. Zo blijkt uit Robert Half-onderzoek dat 57 procent van werknemers wel eens een baan heeft geaccepteerd die eigenlijk tweede keus was, omdat het proces te lang duurde.

Bijna 30 procent moest bijvoorbeeld langer dan zes weken wachten om iets te horen van de partij waar ze solliciteerden. En dat terwijl de meerderheid aangeeft een periode van uiterlijk één tot twee weken acceptabel te vinden. Dat verschil leidt ertoe dat potentiële topkandidaten de interesse verliezen in een functie.

War for talent

“De vierde industriële revolutie en druk op de arbeidsmarkt ontketenen een war for talent waarin het voor werkgevers zaak is te kiezen voor een duidelijke retentie- en talentmanagementstrategie, stelt Frédérique Bruggeman, Managing Director Robert Half Nederland.

Daarin hoort volgens haar een individuele benadering voor elke nieuwe én bestaande werknemer. Een benadering die rekening houdt met niet alleen een goed salaris, maar vooral ook een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, extra’s en bonussen dat past bij iemands persoonlijkheid en ambitie.

“Ongeacht hoe organisaties dat doen, moeten zij zich terdege realiseren dat er meer flexibiliteit dan ooit tevoren nodig is. Hun traditionele businessmodellen staan namelijk onder druk. Op de lauweren rusten is er dus echt niet meer bij”, aldus Bruggeman.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: