Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersOpleidingenOpleiden blijft, ondanks de crisis

Achtergrond

Opleiden blijft, ondanks de crisis

We blijven opleiden, ondanks de aanhoudende crisis. Vooral hoger opgeleiden volgen steeds vaker een opleiding en leren van collega’s. Ook ouderen volgen steeds vaker een cursus of training. Dat zijn enkele conclusies uit het onderzoek `Werken en leren in Nederland’, door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken, laat zien dat werkenden hun competenties vooral op peil houden door informeel te leren op het werk. Bijna alle tijd die werkenden in 2013 aan leeractiviteiten besteedden ging naar dit learning by doing: 96 procent. Vooral hoger opgeleiden leren van hun werk. Zij zijn hier meer tijd aan kwijt dan tien jaar geleden: 38% van de totale werktijd in 2013, tegen 34% in 2004. Laagopgeleiden steken steeds minder op van hun werk. Het percentage werktijd besteed aan nuttige leeractiviteiten (>> Hoe bepaal je dat? >>) daalde bij deze groep met 5% naar 26% in 2013.

Leer-kloof
Deze ‘leerkloof’ tussen hoog- en laagopgeleiden is sinds 2004 alleen maar groter geworden. Laagopgeleiden volgen minder vaak een cursus, de cursussen die zij volgen zijn korter en zij leren minder van de werkzaamheden die zij doen op het werk. Had tien jaar geleden bijna de helft (46%) van de laagopgeleiden de afgelopen 2 jaar een cursus of training gevolgd, vorig jaar kon nog maar 37 procent dat van zichzelf zeggen.

Ook ouderen leren meer
Uit het onderzoek blijkt ook dat ouderen steeds meer tijd steken in scholing. Onder werkenden van 55-66 jaar is de deelname aan cursussen en trainingen gestegen van 40% in 2004 naar 52% in 2013. Ander onderzoek laat zien dat deze stijging samenhangt met de afschaffing van de prepensioenregelingen. Wie later met pensioen gaat, heeft er belang bij om kennis en vaardigheden langer op peil te houden.

(Bron:Persbericht Maastricht University via Nieuwsbank, 22 juli 2014)


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: