Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en managementOlympiade draagt bij aan HNW?

Cultuurverandering en management

Wolkenkrabbers in Tokio

Olympiade draagt bij aan HNW?

Nederland probeert al jaren om de Olympische Spelen binnen te halen. In Japan is ze dat gelukt. In 2020 vindt de Olympiade plaats in het land van de Rijzende Zon. De Spelen kunnen onverwachte neveneffecten hebben op de manier van werken daar…

Om de normaal al bijzonder drukke wegen en trein- plus metroverbindingen in de hoofdstad Tokio te ontzien, werden vorige week tienduizenden forenzen in de hoofdstad aangemoedigd om vanuit huis te werken. Rond 60.000 werknemers van 900 bedrijven deden mee aan de oefening ‘telewerkdag’, misschien wel de grootste oefening in thuiswerken ooit op aarde gehouden. Hoewel de dag in het hele land werd gehouden, gingen de meeste gedwongen thuiswerkers op een normale werkdag in Tokio naar hun werk.

Actieplan

De oefening was ook deel van het actieplan van de regering Abe om iets te doen aan de traditioneel hoge werkdruk en veel te lange werkdagen in Japan. Het gemiddelde werkjaar duurt daar 2000 uur, en thuis- of telewerken kan maar bij 13 procent van alle Japanse bedrijven. Volgens het actieplan, dat de regering lanceerde in maart, moet dat minstens 30 procent zijn in 2020.

Anti-Karoshi

Vooral mannen brengen daar veel te veel uren op kantoor door, omdat het bedrijf dit van ze verwacht. Hierdoor zien ze hun familie amper nog. Eerder dit jaar nam de regering een wet aan die bedrijven verplicht om erop te letten dat hun werknemers niet te veel overuren maken. De regering wil zo het aantal gevallen van ‘karoshi’, of dood door teveel werken terugbrengen.

Vele voordelen

Thuiswerken of telewerken stimuleren door de voordelen onder de aandacht te brengen is onderdeel van de aanpak. Zo valt het ook steeds meer Japanse werkgevers op dat meer mogelijkheden voor telewerk bieden het bedrijf als geheel veel productiever maakt: volgens sommige studies komt er tot tweederde meer uit de handen en hoofden van flexibel werkende mensen. Ook is het goed tegen het tekort aan deskundig personeel, dat ook de Japanse economie bedreigt. Veel vrouwen stoppen met werken als ze kinderen krijgen, en veel oudere mensen stoppen eerder omdat ze alleen op kantoor of in de fabriek kunnen werken.

Een goede gewoonte kweken

De regering hoopt dat de oefening bedrijven ertoe aanzet om na te denken over andere manieren van werken. De oefening van vorige week kan een eerste aanzet zijn, hoewel de effecten nog niet erg duidelijk merkbaar waren. Maar de regering hoopt dat thuiswerken als ‘gewoonte’ onderdeel kan worden van het Japanse werkpatroon. Japan heeft het idee overgenomen van de London Olympics van 2012. Vanaf dit jaar is maandag 24 juli benoemd tot Nationale Thuiswerkdag in Japan, tot aan de Olympiade van 2020…


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: