Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en managementHet Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Achtergrond

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Waarom zouden mensen alleen kunnen werken op kantoor? En dan alleen op vaste tijden? Veel werkgevers laten de teugels vieren en gaan over op Het Nieuwe Werken. Maar er is een aandachtspunt: hoe ga je om met vertrouwelijke informatie? En is Het Nieuwe Werken eigenlijk wel geschikt voor alle afdelingen?

Het gebeurt regelmatig. Gert-Jan Poelman krijgt een telefoontje over een collega bij de Rabobank, een collega die wordt verdacht van lekken van informatie. Privacygevoelige informatie dus. “Vroeger was dat geen probleem”, zegt Poelman. “Toen werkten wij in een afgesloten ruimte en vrijwel dagelijks op kantoor. Maar vervolgens werd Het Nieuwe Werken ingevoerd, en vanaf dat moment moest je voortdurend om je heen kijken. Wie luistert er mee? Wat mogen collega’s horen? Waar kan ik dit gesprek wél voeren?$rdquo;

Juist voor Poelman zijn dit prangende zaken. Want hij is manager Fraud & Corporate Security. En die afdeling is binnen de Rabobank verantwoordelijk voor aanpak van alle interne en externe fraudes, en voor integriteitgerelateerde incidenten. Niet alleen diefstal van een laptop op de werkplek, maar ook securitygerelateerde calamiteiten: wereldwijd en groepsbreed.

Database

Voor een securitymanager als Poelman leidt Het Nieuwe Werken dan ook tot hoofdbrekens. En niet alleen als het gaat om zijn eigen afdeling. Want hoe schakelen al die Rabobankmedewerkers over zonder dat gevoelige informatie op straat komt te liggen? “Een groot deel van onze medewerkers heeft toegang tot onze klantendatabase”, zegt Poelman. “Daarin staan gegevens van beursgenoteerde ondernemingen en ook vind je daar informatie over fraude, procedures en contracten. Als onze medewerkers overal kunnen werken, overal kunnen inloggen, kan dat leiden tot beveiligingsrisico’s. Bovendien zag je dat ze hard copy informatie mee naar huis namen om daar te kunnen werken.”

Jij hebt thuis toegang tot de klantendatabase, maar het is niet de bedoeling dat het hele gezin meekijkt

Daarom werd de invoering van Het Nieuwe Werken goed voorbereid. “Allereerst hebben we het hele proces gedigitaliseerd”, zegt Poelman. “Als medewerkers privacygevoelige informatie mee naar huis nemen, moeten ze niet gaan slepen met allerlei papieren dossiers. Dat is veel te diefstalgevoelig. In plaats daarvan kreeg iedereen een laptop die werkt met een pasje en een wachtwoord. Zelfs als iemand erin slaagt om zo’n ding te stelen, krijgt hij geen toegang tot de bestanden. De dubbele beveiliging is te sterk. Bovendien hebben we medewerkers goed voorgelicht: jij hebt ook thuis toegang tot de klantendatabase, maar het is niet de bedoeling dat het hele gezin meekijkt.”

Tegenbeweging

Toch denkt Poelman dat Het Nieuwe Werken in eerste instantie wat te ver is doorgeschoten. “Oorspronkelijk was het bedoeld voor iedereen, ook bijvoorbeeld voor onze afdeling. Maar dat was onwerkbaar: niet langer zat je met collega’s bij elkaar en dus moest ieder gesprek via de telefoon. Je was voortdurend op zoek naar een telefoonhok dat nog vrij was. Daarom kregen we snel weer een eigen ruimte.”

Opkomst nieuwe managementtechnieken

Een tegenbeweging dus. En die ziet Poelman niet alleen bij zijn afdeling. “Ook Het Nieuwe Werken op zich is enigszins op zijn retour. Veel bedrijven omarmen nu managementtechnieken als Lean en Agile. En die vereisen juist méér aanwezigheid. De bedoeling is om jezelf en je afdeling continu te verbeteren. Als er op dinsdag wat fout gaat, volgt er woensdag een analyse en donderdag een verbetervoorstel. Dat wordt vervolgens de maandag daarop geïmplementeerd en de maandag daarna geëvalueerd. Als meer dan de helft van je medewerkers thuis zit, valt dat lastig te realiseren.”

Asis Security Management Congres

Rabobank hanteert sinds enkele jaren het concept van ‘Het Nieuwe Werken’ (HNW). Gert-Jan Poelman, manager Fraud & Corporate Security gaat tijdens een kennissessie op het Asis Security Management Congres in op de security uitdagingen van het nieuwe werken bij Rabobank.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: