Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsNegen-tot-vijf werker is meest gelukkig

Nieuws

Negen-tot-vijf werker is meest gelukkig

Sinds 2016 geldt de Wet Flexibel Werken. Werknemers hebben het recht om het aantal uren dat zij werken aan te passen, evenals de plek waar zij dat doen en de tijden waarop ze werken. Wat blijkt? Dat levert best wel stress op.

Want uit onderzoek onder werkgevers en werknemers, uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Tele2, blijkt dat de werknemers die het meest flexibel werken de meeste stress hebben. “Ik ben altijd en overal bereikbaar (ook op de WC), voor zowel privé- als werkzaken.”

Het telecombedrijf wilde weten hoe werknemers en werkgevers omgaan met de gevolgen van de Wet Flexibel werken. Uit het onderzoek blijkt dat de negen-tot-vijf-werker de minste werkstress kent. Die beoordeelt zijn werkgeluk met een 7,3. De zogeheten medium-flex werker geeft een 7,2 en de flexwerker een 6,9.

Wet Flexibel Werken

In de twee jaar na de invoering van de Wet Flexibel werken zijn ook steeds meer werkgevers gaan verwachten dat werknemers hun werk- en vrije tijd flexibel indelen. 75 procent van de werkgevers vindt dat werknemers geen harde grens horen te trekken tussen werk en privé. 67 procent is van mening dat ze werknemers op vrije dagen moeten kunnen bereiken voor dringende zaken en 62 procent vindt dat werknemers in het weekend en de avonduren bereikbaar moeten zijn.

Stress bij werknemers

Dat staat in schril contrast met de mening van de meerderheid van de werknemers. Slechts 12 procent van de werknemers geeft aan het geen enkel probleem te vinden om continu bereikbaar te zijn. 42 procent is van mening dat werk plaatsvindt van negen tot vijf en wil daarbuiten eigenlijk niet worden lastiggevallen. Gebeurt dat toch, dan ervaart 44 procent van deze groep daar stress door. Maar ook werknemers die minder vasthouden aan de negen-tot-vijf-mentaliteit zijn niet hechten aan een grens tussen werk en privé. Ruim een op de drie werknemers geeft aan dat buiten werktijd bereikbaar zijn stress oplevert.

Gebrek aan autonomie

“Geen autonomie met betrekking tot werken en inplannen van werk staat bekend als dé oorzaak voor werkstress”, zegt arbeidspsycholoog Wouter Vrooland. “Het meeste en tevens beste werk verzet je als je zelf kan bepalen hoe en wanneer je wil werken. Welk werkprofiel je ook hebt, houd de regie over je eigen agenda en stem dit af met je collega’s.”

Beroepsziekte nummer één

Volgens arbodienstverlener Arbo Unie is werkstress hét arbeidsrisico van deze tijd. “Het is zelfs beroepsziekte nummer één. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Bij het ontwikkelen van preventief beleid is het effectief om vooral energie te steken in factoren die je ook echt kunt beïnvloeden. Zoals het vergroten van de belastbaarheid en veerkracht van individuele werknemers.”

Week van de Werkstress

Van 12 tot en met 15 november 2018 vindt de vijfde Week van de Werkstress plaats. Dit jaar ligt de focus op preventie en het vergroten van werkplezier. Doel is dat in deze week zo veel mogelijk organisaties met hun medewerkers preventie van werkstress op de agenda te zetten door plezier op de werkvloer centraal te stellen.

Bron: PW.


Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: