Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
Nationaal onderzoek 2009

Nationaal onderzoek Het Nieuwe Werken 2009

Kenniswerkers zijn er rijp voor

Kenniswerkers zijn rijp voor Het Nieuwe Werken (HNW). Ze willen het graag, hun managers zijn er veelal toe bereid en ze beschikken over het nodige digitale gereedschap. Cultuurverandering binnen hun bedrijf is nog wel vaak noodzakelijk. Een goed doortimmerde businesscase zou de invoering van HNW vergemakkelijken. Binnen vijf jaar is HNW binnen het eigen bedrijf ingeburgerd, stelt een ruime meerderheid. Die conclusies vallen te trekken uit een nationaal onderzoek van Kluwer onder 3.150 hoogopgeleide kenniswerkers, lezers van vaktijdschriften van Kluwer. Het onderzoek is uitgevoerd door Survey World. Opmerkelijk is wel dat ruim de helft van de ondervraagden niet eerder van de term Het Nieuwe Werken had gehoord. Het begrip hoeft kennelijk niet ingeburgerd te zijn om er in de praktijk toch al mee aan de slag te zijn. Dat al voortvloeien uit het feit dat het overgrote deel van deze groep grotendeels werk verricht vanachter de pc. Dat de praktijk vooraf gaat aan de theorie blijkt uit antwoorden op vragen over (thuis)werken, mobiliteit en de beschikbaarheid over technische hulpmiddelen. Uit die antwoorden komt ook naar voren dat voor flinke groepen HNW nog niet zo hoeft. - Beslist zelf waar en wanneer het werk wordt gedaan 51,8 % Ja 25,5 % Hoeft niet 22,6 % Wil dat wel   - Reist op tijden dat er weinig files zijn 43,0 % Ja 34,1 % Hoeft niet 22,4 % Wil dat wel   - Werkt op meerdere plekken buiten pand van werkgever 47,2 % Ja 42,3 % Hoeft niet 10,4 % Wil dat wel   - Werkt buiten vastgestelde werktijden 46,2 % Ja 45,2 % Hoeft niet 8,5 % Wil dat wel   - Beschikt over goede middelen om thuis te kunnen werken 74,0 % Ja 10,9 % Hoeft niet 14,2 % Wil dat wel  
Technische hulmiddelen
Om reizen te vermijden zou videoconferencing een oplossing zijn, maar dat is nog lang niet ingeburgerd. Nog geen kwart maakt er wel eens gebruik van, nauwelijks 1 op vijf zou dat wel willen, maar voor ruim de helft hoeft het niet. Toch geeft 74% aan over voldoende middelen te beschikken om thuis te kunnen werken. De top 8 van die middelen zijn:
 • smartphone
 • VoIP
 • intranet
 • laptop/desktop
 • headset
 • speakers
 • chat
 • webcam
Ondanks de beschikbaarheid van die middelen wordt het directe fysieke contact met collega's erg op prijs gesteld. Voor het contact met collega's gaat tweederde het liefst gewoon naar de zaak. daar wegen de voordelen van het thuiswerken niet tegenop. Ruim een derde vindt de voordelen van thuiswerken groter dan direct fysiek contact met collega's. Flexwerkplekken, dicht bij huis, zouden een oplossing kunnen zijn voor werkers die de file willen vermijden, maar ook thuis niet in de weg willen lopen. Toch voelt ruim tweederde niet voor flexwerkplekken; 30,9 % wel.
Cultuurverandering
Een belangrijk issue is natuurlijk de noodzakelijke cultuurverandering binnen bedrijf of instelling om HNW mogelijk te maken. Met andere woorden: het management moet overtuigd zijn van de voordelen en die ook weten over te brengen. Voorstanders van HNW zullen hoop putten uit het feit dat de helft van de managers van de ondervraagden overtuigd is van de voordelen De andere helft dus niet, zal men kunnen tegenwerpen.
Business case
Geld - daar draait het bottomline natuurlijk om. Handig is om een businesscase te hebben waaruit blijkt dat HNW tot kostenbesparing leidt. Ruim tweederde van de ondervraagden acht zo'n business case noodzakelijk.
Controle
Controle - ook een belangrijk issue. Mag er meer controle zijn op de output van hen die niet op kantoor werken? Geen punt, vindt bijna driekwart.
Arbo
De Arbowetgeving geldt ook voor de werkplek - hoewel er pleidooien zijn om daar een eind aan te maken: de thuiswerker is zelf wel in staat een behoorlijke bureaustoel e.d. aan te schaffen. Tweederde heeft er geen moeite mee daar in te investeren als dat thuiswerken mogelijk maakt.
De toekomst
Drie onderwerpen zijn volgens de onderzochte kenniswerkers van groot belang om de invoering van HNW mogelijk te maken:
 • beschikbaarheid van de juist technologie;
 • vertrouwen in medewerkers;
 • en een geschikte bedrijfscultuur.
Van veel minder belang zijn 'een geschikte kantooromgeving' en een business case. Een derde van de ondervraagden vindt dat de eigen organisatie er al klaar voor is. 'Binnen twee jaar', meent 18 %. 'Binnen twee tot vijf jaar’ denkt 15 %. Optimistisch opgeteld: tweederde denkt dus dat de eigen organisatie tussen nu en vijf jaar rijp is of wordt voor HNW.
 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: