Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersKantoorinrichtingNaar een aantrekkelijke werkomgeving

Blogs

Naar een aantrekkelijke werkomgeving

Het ontwikkelen van een aantrekkelijke werkomgeving is een uitdaging. Maar wel steeds beter haalbaar. Vooral als sprake is van samenwerking tussen HR, FM/RE en ICT. De disciplines die de inzichten en ingrediënten leveren voor de manier van werken.

De mens centraal

Waar het de komende jaren echt om draait in de werkomgeving is de mens. Het centraal stellen van gebruikers en hen zien als consument maakt dat huisvesten en faciliteren een integrale bezigheid wordt. Samen met de sterk veranderende arbeidsmarkt waarin medewerkers eerder een werkgever kiezen dan andersom ontstaan nieuwe gebruikspatronen en grotere individuele verschillen.
Mensen hebben ruimte nodig hebben om goed te kunnen functioneren, figuurlijke ruimte, maar ook fysieke ruimte. Ondanks dat geen mens hetzelfde is, willen we ze wel graag in hokjes plaatsen. Deze beheersingsdrift van huisvesters is funest voor de echte kwaliteit van huisvesting.

Dynamische individuele behoeften

Nieuwe uitdagingen voor de professionals: hoe faciliteer je zo’n variëteit aan dynamische individuele behoeften?
Hoe werkt Employee Engagement? En hoe verhoudt dit zich tot de belangen van de organisatie? Hoe maak je een beweging van ‘organisatiegericht’ naar ‘mensgericht’ huisvesten?

Oplossing

De oplossing zit vooral in het anders naar het ontwikkelproces kijken.
Waarom zouden we het moeten doen? Hoe gaan we het aanpakken? En wat gaat het ons brengen?
Als de aansluiting met de strategie helder is kun je starten met het uitwerken van gezamenlijke en integrale thema’s, die voor de eindgebruikers op een aantrekkelijke manier uitgewerkt moeten worden. Rekening houdend met de waardendrijvers, de intrinsieke motivatoren van de klant.

Ken je klant

Ken dus je klant, verdiep je in zijn wereld, wat heeft hij of zij nodig om zijn doel te bereiken en hoe kun je daarbij helpen. Die verdieping is mogelijk met slimme hulpmiddelen als Guest Journeys en onderzoek naar Persona’s.
Hou daarbij rekening met zintuigelijke waarnemingen. Mensen worden blij en socialer van prettige temperaturen, kleuren en geuren. Een nieuwe werkomgeving, die anticipeert op de werking van het menselijk brein, ontwikkelt ook de medewerkers. Dit heeft allerlei positieve gevolgen voor de productiviteit, tevredenheid en creativiteit.

Communicatie

Betekenisvolle communicatie is belangrijk. Storytelling door ambassadeurs op alle niveaus binnen de organisatie kan helpen om de nieuwe mogelijkheden toe te lichten. Onderscheidend willen zijn betekent ook competitief zijn en voorop willen lopen. Geef medewerkers die ruimte.

Rick Steinmann is managing partner bij Hospitality Group.
Deze blog verscheen eerder op Facto.nl. 


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: