Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en managementMinder kans op burn-out door Nieuwe Werken

Blogs

Minder kans op burn-out door Nieuwe Werken

Door: Sebastiaan Eikholt van Netnotion

Uit onderzoek blijkt dat bij het flexibel werken het risico op stress en burn-outs minder hoog is. Een betere balans tussen werk en privé voorkomt fysieke en mentale gezondheidsklachten. Bijvoorbeeld door zelf de plaats en tijdstippen van werk in te richten, waardoor er meer controle is op de werkbelasting. Dit leidt tot meer tevredenheid en heeft een positief effect op de productiviteit van de werknemers. > Lees verder

Toch wordt er vaak van hogerhand bepaald om veel uren op kantoor te spenderen, zodat men meer controle houdt op de werkzaamheden van de medewerkers. Toch zien bedrijven nu ook het gevaar van mogelijke gezondheidsklachten van de eigen arbeidskrachten.

Fysieke en mentale klachten
De Duitse autogiganten BMW en Volkswagen stellen dat het overwerk buiten de kantooruren leidt tot fysieke en mentale klachten, zoals burn-outs. Zo liet Volkswagen de bedrijfsmails niet meer doorsturen naar de smartphones tijdens de vrije uren. Bij BMW worden de extra uren thuis gecompenseerd met extra salaris of vakantiedagen. Sterker nog, de werknemer heeft recht op onbereikbaarheid zo vindt de autofabrikant. En dat wordt niet alleen gedaan uit goede wil voor de medewerker. Zo is het Duitse bedrijfsleven zes miljard euro per jaar kwijt aan ziekteverzuim.

Burn-out
In Canada is door de Acadia University in Nova Scotia een onderzoek gehouden naar burn-outs. Werknemers van verschillende Canadese ziekenhuizen werden ondervraagd. Er bleek een toename zichtbaar van het aantal burn-outs onder de werknemers, wat te wijten was aan meer werk met minder mankracht. Daarnaast werden de lage salarissen en de hoge mate van werkonzekerheid als oorzaak aangedragen. Ook in Nederland is onderzoek gehouden naar burn-outs. Vanaf midden jaren negentig zijn metingen verricht onder werknemers. Destijds ondervond een tiende van de ondervraagden een combinatie van symptomen van een burn-out. Inmiddels is dat opgelopen naar dertien procent. Dat stelde Wilmar Schaufeli, professor Psychologie aan de Universiteit Utrecht.

Mankracht
U-Center onderschrijft de eerder genoemde resultaten van de Canadese Universiteit. Uit eigen analyse blijkt dat meer werk met minder mankracht leidt tot een verhoogd risico op een burn-out. Onder 800 werknemers werd onderzoek gehouden. Zelfs twee op de vijf ondervraagden ervaart meer stress, vanwege de verslechterde economische situatie. Met name overwerk blijkt hier aan ten grondslag te liggen. Hoewel vrouwen minder vaak overwerken dan mannen, zitten ze dichter tegen een burn-out aan. Het aantal burnouts komt gemiddeld het meest voor onder jonge werknemers tussen de 18 en 34 jaar oud. Als oorzaak wordt de onzekerheid over het behoud van de baan genoemd. Een burn-out treedt op wanneer zowel de lichaam als de geest door langdurige stress overspannen raakt.

U-Center benadrukt dat een burn-out te wijten is aan een combinatie van factoren die niet alleen werk gerelateerd zijn. Een burn-out kent een aantal symptomen, waaronder concentratieverlies, slaapgebrek, vermoeidheid en emotionele labiliteit.

Hoewel een aantal bedrijven het eigen personeel tegen zichzelf in bescherming neemt, is het maar de vraag of het tot minder ziekteverzuim zal leiden.

Prestatiecultuur
Interne concurrentie binnen een prestatiecultuur zal altijd blijven bestaan. Natuurlijk heeft de baas er belang bij dat je niet in de ziektewet terechtkomt. Dat kost immers alleen maar geld. Aan de andere kant verwacht hij ook toegevoegde waarde van de werknemer. Niet alleen binnen het verwachtingspatroon opereren, maar ook extra arbeid kunnen leveren wanneer dit gevraagd wordt. Flexibel werken lijkt de ideale middenweg. Wanneer werknemers zelf keuzes kunnen maken over de plaats en het tijdstip van werken dan zal dit tot meer fysieke en mentale rust leiden wanneer het lichaam hierom vraagt. We blijven baas over ons eigen lichaam.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: