Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en managementMillennials en veertigplussers op de werkvloer. De ideale mix?

Achtergrond

Millennials en veertigplussers op de werkvloer. De ideale mix?

Scoort een divers samengesteld team beter? Wat zegt leeftijd? Moet je jong talent betrekken bij strategische vraagstukken? En hoe bind je jong talent aan de organisatie? Jitteke van ’t Hek (28) is trainee bij ORMIT Multicompany en doet nu een opdracht bij ABN AMRO. Nancy Scheijven (48) is directeur Scheepsvaartverkeer en watermanagement bij Rijkswaterstaat. Samen kijken ze wat de beste manier is om verschillende generaties met elkaar te laten samenwerken.

Want dat ze beter moeten samenwerken is in ieder geval belangrijk. Als beide generaties elkaar beter begrijpen, schiet de productiviteit omhoog. Daar is Van ’t Hek mee eens. “Als je elkaar begrijpt, gaat de samenwerking beter, omdat er dan minder tijd moet worden besteed aan de communicatie en het oplossen van misverstanden. Dan gaat de productiviteit vast en zeker omhoog.”

Er ontstaat een dialoog

Aan de andere kant is het ook mooi als je elkaar niet altijd helemaal begrijpt, stelt ze. “Als het goed is, ontstaat er dan een dialoog en worden beide partijen uitgedaagd om samen tot een werkbare situatie te komen. Dat levert vaak nieuwe inzichten op, die ervoor zorgen dat de groep mogelijk nog verder komt. Kortom, ik denk dat een mix van consensus en uitdagingen door misverstanden het beste voor de productiviteit is.”

Overigens brengen veertigplussers ook hun eigen talenten mee, net als de jongeren, vult Scheijven aan. “Jong is niet altijd beter of moderner, maar vroeger is ook niet altijd beter. Je moet er lol in hebben om ervaringen met elkaar te delen: de fantastische verhalen over vroeger en de wilde ideeën van nu. Dan vul je elkaar aan met respect voor ieders ervaring. Het is geen moeten, het is een kwestie van willen, en soms moet je daar even zin voor maken.”

Jitteke van ’t Hek en Nancy Scheijven.

Dienstjaren en ervaring alleen zijn geen garantie voor succes

Wie jong talent met ervaring verbindt heeft de meeste kans op succes, wordt vaak beweerd. Is dat ook echt zo? Van ’t Hek: “Ik denk dat het meer gaat om een koppeling van ervaring én inspiratie. Dienstjaren en ervaring alleen zijn geen garantie voor succes. Wat ik belangrijk vind is dat talentvolle mensen worden uitgedaagd en dat ze worden gekoppeld aan inspirerende personen binnen het bedrijf. Iemand van wie je kunt leren! Vaak zijn dat mensen met ervaring.”

Ook Scheijven ziet de aanvullende kracht van het samenwerken van de generaties. “Soms helpt ervaring, maar soms houdt dezelfde ervaring je ook tegen om er vol voor te gaan. Het kan heel bevrijdend zijn om niet alle risico’s te kennen en ergens frank en vrij in te stappen. Dan helpt talent of lef. Maar soms is ervaring onontbeerlijk. Weten welke fouten er al gemaakt zijn en dat niet nog een keer doen, kan bijdragen aan een betere dienst of een beter product. Dus soms is het een kwestie van verbinden, maar soms is een keuze voor talent dan wel ervaring echt een betere formule.”

Generaties kunnen van elkaar leren

Of teams die bestaan uit meerdere generaties altijd beter presteren lijkt Van ’t Hek stug. Generaties kunnen veel van elkaar leren. Er zijn dan meerdere invalshoeken, dat is een goede combinatie. Meerdere factoren spelen echter een rol, zoals de samenstelling van het team. Als jij als enig jonkie in een stugge, ouderwetse organisatie zit is het ontzettend moeilijk. Verder speelt de flexibiliteit van de mensen en de wil om open te staan voor elkaars inzichten, nieuwe ontwikkelingen en ideeën een rol voor het creëren van succes.

Een divers team is niet per definitie altijd beter, vult Scheijven aan. Dat ligt een beetje aan de opdracht die er ligt. “Ik vind het wel altijd goed om jong mee te laten denken en mee te laten leren en andersom ook. Maar de resultaten zijn niet per definitie beter. Vernieuwing helpt, maar elke keer het wiel opnieuw uitvinden is soms heel kostbaar en risicovol. Op lange termijn is het wel overigens beter om diversiteit te hebben in leeftijd. Dus voor een individuele opdracht valt te bezien wat verstandig is, maar uiteindelijk is meer diversiteit wel een must.”


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: