Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en management‘Mensen willen werken waar ze het meest comfortabel zijn’

Achtergrond

‘Mensen willen werken waar ze het meest comfortabel zijn’

Plantronics, leider in audiocommunicatie, opende onlangs zijn nieuwe kantoor in Hoofddorp. Het kantoor is ontworpen om te laten zien hoe de juiste mix van geluidsexpertise, de nieuwste technologie en biophilic design kan leiden tot betere samenwerking, concentratie en productiviteit. InaMarie Johnson, Chief HR Officer legt uit.

Door Pieter Verbeek 

In het nieuwe kantoor, gelegen op het innovatieve Park 20|20, kunnen werknemers met verschillende werkstijlen zonder de afleidingen werken die normaliter voorkomen in een open kantoorruimte. Er worden zowel beelden als geluiden uit de natuur gebruikt om lawaai te beheersen. Hierdoor kunnen meerdere activiteiten tegelijkertijd plaatsvinden met minimale verstoring. Van een kort overleg in de gang, spontane brainstormsessies, videoconferenties, concentratiemomenten tot het testen van producten.

Flexibiliteit

Medewerkers van Plantronics hebben in het nieuwe pand de flexibiliteit om overal te kunnen werken met minimale afleidingen en optimale privacy. Daarnaast fungeert het kantoorgebouw als een Living Lab voor de moderne werkomgeving, waar Plantronics zijn nieuwe oplossingen kan testen en verbeteren.

image

Wat zijn die natuurlijke elementen precies?
Johnson: “Bij de inrichting van het design zijn we bewust omgegaan met het incorporeren van natuurlijke elementen, precies zoals wij mensen in de wereld leven. We hebben buiten een interface met lucht en licht. Dat brengen we ook in de kantoorruimtes. Die natuurlijke elementen uit het milieu komen terug in ons kantoor, bijvoorbeeld dankzij ramen van de vloer tot het plafond. Het zogeheten biophilic design staat dan ook centraal. Zo hebben we muren die worden gevormd door watervallen en groene muren die gemaakt zijn met levende planten. De watervallen fungeren als aanvullend visueel hulpmiddel op het geluid van een kabbelend beekje dat uit de luidsprekers te horen is. Dit biophilic design bevordert verder niet alleen de privacy van werknemers, maar speelt ook in op de aangeboren verbondenheid van de mens met de natuur.”

Ook geluid speelt dus een belangrijke rol bij de inrichting dus?
“Ja. Met water bijvoorbeeld kunnen we geluid wegnemen. Als je in een ruimte werkt, en mensen om je heen praten met elkaar, zijn je hersen dat continu aan het verwerken. Water neemt dat weg. Dit natuurlijke, rustgevende geluid van water is de afgelopen jaren in detail hebben we onderzocht en getest. Het blijkt de invloed van achtergrondgeluiden in open kantoorruimten te kunnen verminderen.  Dankzij de akoestische technologie en zorgvuldig gekozen materialen en oppervlakten kunnen de medewerkers zo effectief mogelijk op elke plek in het gebouw kunnen werken. Een voorbeeld is de speciale headsets, die we hebben ontworpen voor de open ruimtes met noise cancellation.”

image2

Is het pand ook duurzaam?
“Ja. In het gehele gebouw is aandacht besteed aan het behoud van natuurlijke middelen, van zonnepanelen tot de vloerbedekking, die is gemaakt van gerecyclede visnetten. De zonnecellen halen tenminste een kwart van de benodigde energie uit de zon en het watersysteem verzamelt, filtert, zuivert en hergebruikt grijs water. Dankzij deze inspanningen maakt het gebouw kans op een Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) rating op het niveau ‘Excellent’. Daarnaast is het gebouw gebouwd volgens de cradle-to-cradle filosofie. Dit betekent dat het gebouw gedemonteerd kan worden. De gebruikte materialen zijn 100 procent recyclebaar en zijn op een duurzame en milieuvriendelijke manier geproduceerd en verwerkt.”

Wat levert het nieuwe pand de werknemer op?
“We denken dat deze nieuwe omgeving de productiviteit verhoogt van de werknemers. Als we immers werken in een omgeving die we fijn vinden helpt dat ons om meer te bereiken. Als je je thuis voelt groeit je commitment. De natuurlijke elementen nemen afleidingen weg die productiviteit in de weg staan.”

Heeft dat invloed op het flexibel werken? Moeten mensen nu meer naar kantoor komen?
“Ik denk dat het belangrijk is dat mensen willen werken waar ze het meest comfortabel zijn. Zelf begin ik de dag altijd vanuit huis, dan doe ik een aantal telefoontjes en ga ik na de spits richting kantoor. Werk is geen plek waar je naartoe gaat, maar het is wat je doet. En dat doe je het best in een omgeving die jou helpt om je doelen te bereiken. Of dat nu de koffieshop op de hoek is, het café op de eerste verdieping, of op kantoor.”

Het nieuwe kantoor is ook een Living lab? Wat houdt dat precies in?
“We willen dat onze medewerkers continu beleven wat onze klanten beleven. Als onze klanten het bijvoorbeeld fijn vinden te werken in een open omgeving, doen wij dat ook. We hebben bijvoorbeeld een callcenter ingericht om beter te begrijpen hoe onze producten werken in de praktijk.  We zijn continu aan het leren, zo kunnen we bepalen hoe onze klanten meer succesvol worden. Hun succes is natuurlijk ons succes.”

image3


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: