Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondMag de overheid oproepen om thuis te werken?

Achtergrond

Mag de overheid oproepen om thuis te werken?

We hebben de afgelopen maanden behoorlijk wat weeralarms meegemaakt. Code rood en code oranje dankzij sneeuwval en enorme stormen zorgden voor verkeersproblemen en uitvallend treinverkeer. Is slecht weer een geldige reden om niet naar je werk te gaan? En sterker nog, mag de regering oproepen om maar thuis te werken op een dag met code rood?

Vorige week deed de Vlaamse minister van Werk Kris Peeters dat wel, samen  met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), bij onze zuiderburen. Op vrijdag was wederom heel slecht winters weer voorspeld. Ze gebruikten daarvoor donderdag op Twitter de hashtag “thuiswerkalarm” en riepen mensen op niet de weg op te gaan maar thuis te werken.

En dat werkte. Vrijdag was het een rustige ochtendspits, overigens ook omdat de winterse buien uiteindelijk minder erg waren dan voorzien.

Werkgevers hebben het laatste woord

Maar de oproep van de minister leidde tot een waar relletje. Werkgevers blijken namelijk  absoluut niet gediend van een dergelijke oproep vanuit de overheid. “Het is niet aan de minister om te bepalen of je thuis mag werken”, liet VBO-topman Pieter Timmermans weten in het Radio 1-programma ‘Hautekiet’. “Het is niet aan iemand van een weerdienst of van een administratie om te bepalen of je mag thuiswerken. Dat is niet de rol van die mensen. Zij moeten informatie geven over de verwachtingen en dan moeten de bedrijven samen met hun werknemers zich daarop organiseren. Het laatste woord ligt bij de werkgevers.”

De VBO-voorman stelt dat werkgever en werknemer tot onderlinge afspraken kunnen komen als het nodig is.

Advies voor thuiswerken

In ons land is een dergelijke discussie ook al eerder gevoerd. Prorail en Rijkswaterstaat adviseren regelmatig bij slecht weer waar mogelijk geen gebruik te maken van trein of auto.

De woorden ‘waar mogelijk’ laat alle ruimte open voor werkgever en werknemer. Want juist zij moeten er samen uitkomen, zegt Edwin van Scherrenburg van werkgeversorganisatie Midden- en Kleinbedrijf Nederland tegen de NOS. “Nood breekt wet. Als je echt niet kunt komen, dan kun je misschien een dagje thuiswerken of bijvoorbeeld de tijd op een ander moment inhalen. Daar komen werkgevers en werknemers meestal samen wel uit.”

‘Het is iets tussen werknemer en werkgever’

Volgens José Kager van vakbond FNV in hetzelfde artikel ben je als werknemer zelf verantwoordelijk voor wat je doet op een dag met code rood. “Als werknemer moet je altijd proberen om naar je werk te gaan. Het woon-werkverkeer is de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer. Maar lukt dat echt niet vanwege overmacht, bijvoorbeeld door een weeralarm, dan kun je met je leidinggevende overleggen over de mogelijkheid om thuis te werken.”

Oplossing voor files?

Thuiswerken wordt vaak als een van de oplossingen van het fileprobleem gezien. Maar dat blijkt niet altijd waar te zijn. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit van een aantal jaar geleden bleek dat ook de files verschuiven als mensen een ochtendje thuis beginnen met werken

Volgens Erik Verhoef, hoogleraar Ruimtelijke Economie en begeleider van het onderzoek, op BNR komen de problemen vooral door mensen die deels thuiswerken. “Wat het onderzoek heeft laten zien is dit: als de overheid het te veel stimuleert om niet de hele dag maar een deel van de dag thuis te werken, kan je het effect krijgen dat te veel mensen later gaan reizen.”

Het probleem zit ‘m in het gedrag van mensen, aldus Verhoef. “Mensen denken na over wat voor henzelf de beste oplossing is. Die oplossing blijkt voor het hele verkeerssysteem heel vaak niet de beste oplossing. Naarmate mensen meer op elkaar lijken wordt de file erger. Dat is een heel simpele gedachte, maar dat zie je in dit soort modellen terug.”


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: