Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersBinden en boeien‘Leidinggevenden moeten vooral niet in de weg lopen’

Achtergrond

‘Leidinggevenden moeten vooral niet in de weg lopen’

Uit langlopend onderzoek bij Google blijkt dat de direct leiding gevende veruit de grootste invloed heeft op het presteren van medewerkers in organisaties. “Leidinggevenden moeten vooral niet in de weg moeten lopen”, stelt Ben Tiggelaar, te gast is in de studio bij People Power.

Uit verschillende onderzoeken van Gallup, Bain&Company en HayGroup blijkt dat in de meerderheid van de gevallen de leidinggevende een negatieve invloed heeft op het presteren van mensen. Nederland scoort daar nog slechter in dan de ons omringende landen. Veel leidinggevenden benadrukken vooral wat er mis gaat. Terwijl we weten dat juist het benadrukken van wat er goed gaat veel meer invloed heeft op betere prestaties. Ben Tiggelaar: “Je moet jezelf als mens een klein beetje overwinnen, er echt aan werken om voortdurende de positieve dingen te zien en ze expliciet benoemen. Dat is makkelijk gezegd, maar moeilijk om te doen.”

Een leven lang leren

“Tijdens een HR Round-Table gaven HR professionals aan dat het op gang brengen van mensen in hun eigen ontwikkeling een van de grootste uitdagingen is. Als mensen zich eenmaal willen ontwikkelen, dan heeft HR een enorme hoeveelheid tools beschikbaar.” Ben Tiggelaar geeft twee tips daarover: “Als je meer focust op de sterke punten van mensen, dan vinden mensen leren leuker. En stel dat het je lukt om iemand van een rapportcijfer 4 naar 6 ontwikkelt, dat is een knap resultaat. Maar klanten zitten niet op zesjes te wachten. Die willen minimaal een 8 en liefst horen. Dus ontwikkelen van zwakke punten is vervelend voor medewerkers en oninteressant voor klanten. Tweede tip is dat mensen het gevoel nodig hebben dat ze vooruitgang ervaren. Hierdoor bouw je aan de self-efficacy van mensen. En die waargenomen eigen competentie is van essentieel belang voor het lerend vermogen van mensen, een zogenaamde growth mindset. Het geloof in hun eigen ontwikkelkracht wordt het sterkst gekweekt door positieve leer ervaringen.”

Van de ene naar de andere professie

“Veel mensen geloven dat je eerst ergens van overtuigd moet zijn en dat je het dan pas gaat doen. Handelen volgt het denken. En dat is een veelgemaakte denkfout. Het werkt vaak veel beter om iemand eerst een ervaring op te laten doen en daarna pas na te denken wat je er van denkt.” Ben Tiggelaar geeft aan dat als mensen van de ene professie naar een andere professie moeten veranderen, dat het beste kan door zich te ontwikkelen in de zone van de naaste ontwikkeling. Dus niet een totaal nieuwe set van kennis en vaardigheden eigen maken, maar een nieuwe vaardigheid die aansluit bij een bestaande vaardigheid. “Docenten in het basisonderwijs doen niets anders. Die zijn de hele tijd aan het kijken waar leerlingen staan en wat het volgende stapje is dat ze bijgebracht kunnen worden. En als we naar lerende organisaties gaan, dan moeten de direct leidinggevenden de leraren van de organisatie worden. Je bent dus niet alleen een leidinggevende voor het hier en nu, maar ook een leraar voor de toekomst”

Meer interviews met experts als prof. Henk Volberda en Aukje Nauta of praktijkvoorbeelden van Vebego en Koekjesbakkerij Veldt? Check alle programma’s op People-Power.nl

Luister hieronder het gehele interview met Ben Tiggelaar in People Power:

Dit artikel van Glenn van der Burg verscheen eerder op HRBase.


 • Danielle

  Normaliter laat ik me er niet door storen.. Maar dit stuk staat bol van de schrijf- en woordfouten!!! Misschien even met een fris oog overkijken? Het stoort nogal bij het lezen…

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: