Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en managementLeidinggeven op afstand, hoe het wel en niet moet

Blogs

Leidinggeven op afstand, hoe het wel en niet moet

Door: Marianne Sturman, oprichter van Moneypenny

Het ideaal van menig ambitieus persoon? Manager zijn! Ben je manager dan heb je het namelijk gemaakt en dat beeld creëren we maar wat graag. Dat managen echter een vak apart is, blijkt vaak genoeg.

Zo ook in werkomgevingen waar het Nieuwe Werken is ingevoerd. Managers die liever een assistente op afstand hebben dan eentje die ze continu kunnen zien, zijn schaars. En als ze er al zijn, dan is succes nog niet gegarandeerd. Vertrouwen is, ook of misschien wel juíst bij managen op afstand, key.

Vertrouwen
Onlangs nog kreeg ik het verzoek van een opdrachtgever om zijn virtuele assistente in te ruilen voor eentje die wel bij hem op kantoor zit. Waarom? De belangrijkste taak van de assistente was het inplannen van afspraken. Op zich niet zo ingewikkeld, maar wel een stuk complexer als er 12 personen aanwezig moeten zijn en de afspraak ook nog eens op korte termijn moet plaatsvinden.

Op het moment dat de beschikbaarheid van alle personen bekend was, bleek een van hen plots op reis te gaan… en kon het hele circus opnieuw beginnen. Tot groot ongenoegen van de manager die niet kon begrijpen dat dit werkelijk zo lang moest duren. En tot verbijstering van de assistente die zich afvroeg of zij haar manager van elke actie op de hoogte moest brengen.

De ‘schuldvraag’ ligt in het midden. De assistente had aan verwachtingsmanagement kunnen doen, de manager had vooraf dan wel achteraf moeten beseffen wat er bij zoiets komt kijken. In plaats daarvan wijdt hij het niet kunnen zien van de assistente als de oorzaak waarop het spaak liep en ervaart hij het als eenvoudiger om een secretaresse fysiek in de buurt te hebben. Had hij de assistente simpelweg vertrouwd in haar professionaliteit, dan was er niks aan de hand geweest.

Impuls
Dat het ook anders kan, blijkt uit een ander recent voorbeeld. De manager van een start-up die zijn ICT-hosting elders wilde onderbrengen had zijn assistente op afstand gevraagd de verschillende mogelijkheden uit te zoeken. De manager was met het gemaakte overzicht niet alleen tevreden, hij gaf haar vervolgens ook een budget mee om de zaken met de leverancier van haar keus af te ronden.

Ze pakte deze handschoen met beide handen op en is in onderhandeling gegaan met verschillende partijen om vervolgens de knoop door te hakken. De assistente in kwestie bleek zo veel energie te hebben gekregen van het vertrouwen dat haar was gegeven dat het voor een enorme motivatieboost zorgde, waardoor zij nóg beter ging functioneren.

De moraal van dit verhaal? Die spreekt vast voor zich!


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: