Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrond‘Leiderschap gaat om dialoog met de mensen’

Achtergrond

‘Leiderschap gaat om dialoog met de mensen’

Sturen op één purpose of why is een fout van leidinggevenden, vindt Frederik Anseel, hoogleraar Gedrag en Organisaties. “Het is een trucje, zoals leiderschap steeds vaker als een trucje wordt gezien. Toen ik jong was, vertelde een van mijn leidinggevenden dat je leiderschap kon leren. Maar wat we zien, is dat leiders oppervlakkige kenmerken overnemen, maar niet de diepere elementen.’

Door Henny van Egmond

Steve Jobs gaf zijn presentaties altijd in een zwarte coltrui en direct daarna zag je allerlei topmannen ook met zo’n trui aan. Het is dan niet meer dan een ritueel, stelt Anseel. “Dat sturen op purpose is ook zoiets. Iedere ceo lijkt wel het licht te hebben gezien en te sturen op één purpose. Maar zij gaan volledig voorbij aan wat mensen motiveert. Ieder mens heeft zijn eigen purpose. Dat kun je niet verengen tot één gezamenlijke purpose, die de ceo toevallig belangrijk vindt”

Wat leiders volgens Anseel beter kunnen doen, is een dialoog in de organisatie starten waarin mensen over hun eigen purpose spreken en de vraag centraal staat hoe ze daarmee kunnen bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie. “Een ceo zou dan ook bereid moeten zijn om de purpose van de organisatie bij te stellen.”

Aanpassen

Het echte gesprek, van mens tot mens, waardoor het engagement toeneemt en mensen de mogelijkheid hebben zich te ontwikkelen, dát is wat een organisatie succesvol maakt. Organisaties moeten wendbaarder worden, innovatiever en creatiever. Maar het gaat om mensen, betoogt Anseel. “Mensen kunnen zich heel goed aanpassen aan veranderende omstandigheden en als mensen adaptief zijn, is de organisatie dat ook.”

Hetzelfde geldt voor creativiteit. Anseel heeft net een laboratoriumstudie afgerond waarbij hij onderzocht heeft wat de impact van luisteren op creativiteit is. “We onderzochten de impact van luisteren op creativiteit. We vroegen een acteur tijd te nemen voor een gesprek met een medewerker, een actieve luisterhouding aan te nemen en oprechte interesse te tonen. Het bleek dat medewerkers met meer ideeën kwamen in die situatie, vergeleken met de situatie waarbij een acteur niet luisterde. Daar ligt dan ook de uitdaging voor elke leidinggevende.”

Leiderschap

“Een leidinggevende zou zich de volgende vraag moeten stellen: hoe kan ik mijn leiderschap zo ontwikkelen dat ik mij kan verbinden met andere mensen en zonder angst of vrees een hele open conversatie met hen kan voeren? Dat is heel wat anders dan de trucjes die leidinggevenden leren op al die leiderschapstrainingen. Daar worden ze beschouwd als hondentrainer: als we ze maar de juiste trucjes leren dan zorgen zij er wel voor dat de medewerkers doen wat wij willen dat ze doen.”

HR is gefrustreerd

Anseel is uiterst kritisch over hoe leiderschap wordt ingevuld in organisaties  – “Leiders denken veel te weinig zelf na” – maar ook over de afdeling HR heeft hij zijn bedenkingen. In deze turbulente tijd is HR niet de meest logische partner. “Het probleem van HR is dat ze al jaren klagen en gefrustreerd zijn over het feit dat ze niet serieus worden genomen door de business. We hebben gezien dat HR om zich te bewijzen de laatste jaren allerlei systemen heeft ontwikkeld en van alles is gaan managen. Bijvoorbeeld performancemanagement, de jaarlijkse evaluatiegesprekken. Schaf die toch af. Voer een gesprek als het nodig is. In mijn ogen is een grote HR-afdeling absoluut geen garantie voor een goed HR-beleid. Integendeel, ik ken veel organisaties met een kleine HR-afdeling waar het beleid uitstekend is en waar de algemene managers juist verantwoordelijkheid nemen voor het HR-beleid. Bij een grote HR-afdeling schuiven de managers juist die verantwoordelijkheid van zich af.”

Negatieve effecten

Terug naar Het Nieuwe Werken: wat is eigenlijk de kern van de kritiek van Anseel? “Te vaak beginnen organisaties eraan vanuit het oogpunt van bezuinigingen. Tien jaar geleden dacht ik nog dat kantoortuinen goed waren voor de onderlinge communicatie, maar inmiddels weten we dat het ook veel negatieve effecten heeft. Interessant is bijvoorbeeld dat mensen in een kantoortuin niet minder, maar juist meer met elkaar mailen. Ze vinden het moeilijk om zich te concentreren. En zo zijn er nog veel andere nadelen. Natuurlijk kun je nieuwe vormen van werken invoeren, maar waar het vooral over gaat is dat je met elkaar in gesprek bent over hoe je werkt.”

Het is duidelijk: tijdens het congres ‘De toekomst van werk is maatwerk’ in december kunnen de bezoekers een kritische Anseel verwachten. “Een gezonde, kritische blik op praatjes die worden verkocht over werken en organiseren. Ik hoop dat ze weggaan met goesting en echte zin om een eigen oplossing te vinden, in de wetenschap dat er geen succesformule is die ze kunnen kopiëren.”


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: