Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersElders werkenKortere werkweek, gelukkiger mensen

Elders werken

Kortere werkweek, gelukkiger mensen

Betalen voor productie in plaats van aanwezigheid. Menig werkgever droomt ervan. Want dat betekent bijna altijd minder betalen. Soms wel 20 procent minder. De Nieuw-Zeelandse vermogensbeheerder Perpetual Guardian ontdekte dat ook. Maar het bedrijf betaalde zijn mensen er niet minder om. Na een jaar is iedereen erg tevreden. Zelfs de stroomrekening is 20 procent lager.

Dezelfde hoeveelheid werk krijgen de meeste mensen prima af in vier dagen, in plaats van een volle werkweek van vijf dagen. Maar als de hoeveelheid werk niet verandert, waarom zou ik je er dan minder voor betalen? Dat deed oprichter Barnes van Perpetual Guardian dus ook niet. Hij verplichtte zijn mensen niet langer om vijf dagen op kantoor te zitten, maar hij zette ze op productietargets. Vier dagen aanwezigheid moest voldoende zijn.

Wel even wennen…

Werkende moeders, die parttime werkten maar toch al evenveel werk af kregen als mensen die fulltime werkten, waren de eerste enthousiastelingen. Na een halfjaar wennen hadden ook de andere werknemers minder last van stress en ze voelden zich meer betrokken bij het bedrijf, blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit van Auckland, die Barnes’ experiment begeleidde. Meer dan driekwart (78%) van de werknemers had na een jaar de werk-privébalans beter op orde. Dat is 24 procentpunt meer dan een halfjaar na het begin van het experiment. Dus wennen aan die nieuwe vrijheid en verantwoordelijkheid hoorde er wel bij voor de meeste kantoorslaven…

Kortere werkdagen

Barnes overweegt de vierdaagse werkweek permanent in te voeren. En, volgens Business Insider zijn er meer ondernemingen die willen experimenteren met kortere werkweken. Zo heeft een Duits reclamebureau een werkweek van 25 uur ingevoerd, met alleen ’s ochtends verplichte aanwezigheid. In die tijd wordt hoogstens kort vergaderd, en praten met collega’s doe je in je eigen tijd (’s middags).


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: