Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeFacility‘Kantoormeubilair moet ondersteunend zijn aan werk’

Facility

‘Kantoormeubilair moet ondersteunend zijn aan werk’

Nu we een aantal jaren flexibel werken in open ruimtes als kantoortuinen, is het duidelijk dat er flinke nadelen kleven aan Het Nieuwe Werken (HNW). Werknemers kunnen zich moeilijk concentreren, hebben last van de rumoer en zijn veel minder productief.

Een groot probleem, omdat veel bedrijven de laatste jaren hebben geïnvesteerd in de aanpassing van kantoren aan HNW. Met deze aanpassingen wilden bedrijven de creativiteit en de onderlinge verbondenheid bij werknemers vergroten. Helaas is dit ten koste gegaan van de productiviteit, maar er zijn oplossingen mogelijk die met een relatief kleine ingreep een groot effect kunnen hebben op de manier van werken. Gerard Paanakker, Sales Manager Furniture DACH & Benelux bij Office Depot, legt op PW uit hoe de juiste kantoorinrichting voor een gezondere werknemer zorgt.

Kantoorinrichting aanpassen aan werkzaamheden

Om werknemers productiever, efficiënter en geconcentreerder te laten werken, zijn aangepaste werkplekken noodzakelijk. Paanakker legt uit: “Het open karakter van HNW is helemaal geen slecht idee; de lijnen worden korter waardoor je direct contact hebt met je collega’s en er snel en intensief kan worden samengewerkt. Maar werknemers die zich moeten concentreren op hun werk, genieten niet van de voordelen van HNW. Om deze werknemers de ruimte te geven om geconcentreerd te werken, is het aan te raden de werkplek functiegerelateerd in te richten: de kantoorinrichting wordt aangepast aan de werkzaamheden.”

Staand bellen is beter

Functiegerelateerd werken past ook bij de nieuwe generaties die op de arbeidsmarkt actief zijn. De millennials en generatie Z brengen veranderingen op de werkvloer met zich mee. De klassieke manier van werken op kantoor verdwijnt en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals de vrijheid om op verschillende locaties te kunnen werken, zijn zelfs belangrijker dan een goed salaris. Maar ook een ergonomisch ingerichte werkplek hoort bij deze eisen. Paanakker legt uit: “Ergonomie op kantoor is belangrijk voor de gezondheid van werknemers, een gezonde werkplek biedt voldoende afwisseling in houding en beweging. Werken in afwisselende houdingen is niet alleen goed voor het lichaam van een werknemer, het is een van de voorwaarden die de nieuwe generatie verlangt.”

De concentratieproblemen van veel werknemers zorgen ervoor dat het noodzakelijk wordt het kantoor functiegerelateerd in te richten. “Werknemers  werken het grootste deel van de tijd achter hun bureau, maar ze kunnen andere werkzaamheden in andere ruimtes uitvoeren. Zorg voor concentratiewerkplekken om afgezonderd te kunnen werken en richt vergaderruimtes in met statafels waaraan teams kunnen overleggen.”

Paanakker geeft een voorbeeld: “Als iemand staand telefoneert, komt er meer energie los in het lichaam. Deze energie vertaalt zich in het telefoongesprek, waardoor een telefoongesprek makkelijker wordt. Door telefoonhokjes eveneens in te richten op staand bellen, wordt er gevarieerd in de werkhouding. Op deze manier spoor je de werknemer aan om verschillende houdingen aan te nemen.”

Lees verder op PW.

 


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: