Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondJongeren willen flexibeler met arbeid omgaan

Achtergrond

Jongeren willen flexibeler met arbeid omgaan

Hoe kunt u jonge talenten langer vasthouden in uw organisatie? Door ze ander soort contract te bieden. Hoe speelt u het beste in op de wensen van de jongere generaties?

Een grote hogeschool vroeg eind 2014 meer dan 2000 jongeren uit het vmbo, mbo en hbo om hun werkvoorkeuren en vergeleek dat met het aangeboden werk. Daaruit bleek dat jongeren meer afwisseling willen in sociale contacten, doorgroeimogelijkheden, ontwikkelingsmogelijkheden en werkomstandigheden. Dat past niet goed bij het traditionele arbeidscontract dat werkgevers vaak nog aanbieden.

Alternatief arbeidscontract

Wat zou wel werken? Een alternatief contract waarin jongeren enkele jaren bij verschillende afdelingen, projecten of zelfs werkgevers veel en verschillende werkervaringen opdoen. Ze zien zich dan het liefst gekoppeld aan senior medewerkers die hen on-the-job opleiden of begeleiden tijdens een opleidingsprogramma. Dat lijkt op een traineeship, maar dit alternatieve contract is niet zozeer gericht op high potentials die zich richten op een leidinggevende functie.

Breed inzetbaar opleiden

Het alternatieve arbeidscontract is bedoeld voor jonge starters die breed inzetbaar willen worden opgeleid. Structuur hoort daarbij, vinden ze. Generatie X en Y wil graag weten hoe, wanneer en waarom ze hun werk moeten doen. En ze zoeken organisaties die een duidelijk uitgetekend traject aanbieden met afwisseling in werk en functies, gecombineerd met goede begeleiding.

Scherp oog voor carrièremogelijkheden

Bijna twee van elke drie mensen uit generatie Y zal binnen twee jaar een andere baan kiezen. In hun zoektocht naar een nieuwe werkgever kijken zij net zo vaak als de oudere generatie naar salaris (49%). Maar zij letten duidelijk meer dan gemiddeld op uitdaging in het werk, bijna 5 keer zo vaak letten ze op carrièremogelijkheden, en drie keer zo vaak op de mogelijkheden voor training en opleiding die de werkgever ze biedt. Zo blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet.

Het ideale contract met gen-X, Y, Z?

Een ideaal contract met generatie X en Y speelt in op het grote verschil tussen voorkeuren van jonge baanzoekers en baan- en organisatiekenmerken van organisaties. X en Y wil vooral een afwisselende werkinhoud, sociale contacten, duidelijkheid en structuur, met veel en mogelijkheden voor doorgroei en ontwikkeling. Generatie Z (geboren vanaf 1992) bestaat uit geboren netwerkers die razendsnel informatie kunnen vinden en filteren. Ze gaan zappen door het leven. Ook (bedrijfs)organisaties worden door hen gezien als netwerken. Een lid van een goed functionerend en aantrekkelijk netwerk vormt een waardevolle schakel. Is het netwerk niet goed, dan laten ze het vallen als een hete aardappel. Reputaties zijn belangrijk, conventies uit het verleden tellen niet.

Schrikbeelden

Deze mensen een alternatief contract bieden sluit veel beter aan op de behoefte van de gemiddelde gen Y’er dan het schrikbeeld van een werkplek ‘waarbij jarenlang, in dezelfde ruimte, met dezelfde collega’s, hetzelfde type werk worden gedaan’. Of het schrikbeeld van ‘dagenlang achter de computer, in hetzelfde team, beleidsrapporten zitten uitschrijven’.

Leve de afwisseling!

Zelf formuleren de jongeren het zo: “Veel bedrijven proberen mensen te lokken met een uitdagende functie met veel mogelijkheden tot ontwikkeling. Die ontwikkeling valt vaak tegen: vaak betekent het jarenlang dezelfde functie, tot het moment dat er een positie vrij komt. Natuurlijk is het belangrijk om te leren om een functie goed uit te oefenen, maar het leren in één functie houdt na een paar maanden wel op (…) als we nou eens bij verschillende organisaties kunnen werken, ook al was het in dezelfde functie, dan zorgt dat niet alleen voor wat afwisseling, maar ook leren we dan continu nieuwe dingen en kunnen uiteindelijk kritischer ons werk doen (…) dat betekent niet dat we in diepe worden gegooid met steeds verschillende projecten, maar dat we een vaste, ervaren begeleider krijgen of een opleidingsprogramma en regelmatig onderling bij elkaar komen.”

Laat zien wat boeiend kan zijn

Volgens Peter Kuijt, kennismanager Talent Management bij Raet willen jonge professionals zich identificeren met een organisatie. Daarom moeten organisaties laten zien waarom het bij hen leuk en boeiend is. “Laat zien wat ze kunnen verwachten in hun onboarding-proces en ontwikkelmogelijkheden. Wanneer de jonge medewerkers eenmaal binnen zijn, is het belangrijk dat ze geboeid blijven. Geef ze voldoende uitdaging in hun werk, laat zien dat je als werkgever dichtbij hen staat. Doe vooral ook wat je beloofd hebt en laat hun ontwikkeling niet ondersneeuwen door werkdruk of andere prioriteiten”, aldus Kuijt.

Gigantische mogelijkheden

Tom Morssink van Ikea verwacht dat zijn bedrijf deze werkwijze goed kan toepassen. “Doordat opleidingsachtergrond geen harde eis is voor een functie bij IKEA, zijn de mogelijkheden voor jongeren gigantisch. Wat je daarnaast ziet is dat jongeren gedurende hun (bij)baan ook overstappen van afdeling X naar Y. Jongeren willen namelijk niet te lang wachten. Een overstap naar een andere afdeling biedt uitdaging. Dit komt ten goede aan ontwikkeling van individu en organisatie, voorkomt onnodig verloop en de investering in de jongeren loont. Een mooie kweekvijver voor onze toekomstige medewerkers.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Over Duurzame Inzetbaarheid.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: