Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeFacilityJongeren werken liever op kantoor

Facility

Jongeren werken liever op kantoor

Het beeld van hippe koffiebars vol telewerkende jongeren moet dringend worden bijgesteld. Als het al klopt, zouden die gelegenheden vol met grijsaards moeten zitten. Die zijn bijna drie keer zo productief als ze niet op kantoor hoeven te werken. Bijna de helft van de millennials werkt daar het liefste juist wel. Zo blijkt uit recent onderzoek van het Britse bedrijf Maintel, te lezen op ZD Net.

De Britse telecom- en serviceprovider ondervroeg duizend werknemers in het Verenigd Koninkrijk waar ze het liefste zouden werken. Als het op kantoorwerk aankomt, bleken de vier generaties werknemers van nu erg verschillende voorkeuren te hebben. Van de generatie Millennials vond 48 procent zichzelf het meest productief als ze op kantoor zaten. Maar onder de collega’s van 55 jaar en ouder vond maar 19 procent dat.

Contact houden

Volgens het onderzoek zijn er verschillende oorzaken voor dit opvallende verschil, dat ook duidelijk anders is dan de heersende vooroordelen over de favoriete werkplekken van jonger en ouder. Jongeren werken liever op kantoor omdat ze dan makkelijker in contact kunnen komen met hun leidinggevenden, zo denken de onderzoekers. In een fysieke kantooromgeving heb je een grotere kans dat je tegen je manager aanloopt. En face-to-face communiceren over de voortgang van het werk praat toch wat makkelijker dan via Skype of een app. Andere onderzoekers lieten deze voorkeur van jongeren ook al zien.

In beeld blijven

Ook hebben jongere werknemers meer behoefte aan frequente, soms wel dagelijkse ondersteuning van hun manager. De sociale aspecten van het kantoorleven waarderen jongeren ook wat sterker dan oudere generaties. En, ook niet onbelangrijk: jongeren moeten, sterker dan ouderen laten zien wat ze waard zijn voor het bedrijf. Dat is beter voor hun kansen op promotie, concluderen de onderzoekers. Misschien dat de Britse, vaak wat meer competitieve bedrijfscultuur hierin meespeelt.

Omgaan met afleidingen

Waarom werken de oudere generaties dan liever vanuit huis? Dan kunnen ze efficiënter omgaan met hun tijd, luidt het korte antwoord. Steeds meer onderzoeken laten zien dat werken op kantoor niet de meest productieve vorm van werken is. Het kantoor (en ook de werkplaats) zit vol met afleidingen: telefoongesprekken, inpromptu besprekingen en sociale verplichtingen (afscheid / verjaardag van die-en-die), onwrikbaar meubilair en soms irritante achtergrondmuziek. Thuiswerken geeft ouderen meer gelegenheid om werk en privétaken te combineren. Waarbij discipline het toverwoord is om beide goed af te krijgen. En een goede infrastructuur, want kleine onderbrekingen van het werk door uitvallende computers en haperende software zijn naast ongeschikt meubilair en menselijke stoorzenders (kinderen, buren en openbare werken) de grootste hindernissen voor de thuiswerker.

Vrijheid levert het meeste op

CTO Rufus Grig van Maintel concludeert dat bedrijven hun mensen het beste zo veel mogelijk vrij kunnen laten in de manier en de plek van werken. Eén manier van werken voor iedereen verplicht stellen is contraproductief. Bedrijven kunnen hun mensen beter zelf laten zoeken naar de omgeving waarin zij het meest productief zijn. Goede communicatiemogelijkheden, vooral met de collega’s en de gegevens zodra ze die nodig hebben zijn veel belangrijker randvoorwaarden dan een verplichte werkwijze. Bedrijven die hun mensen deze vrijheden geven, worden daarvoor beloond met duidelijk hogere productiviteit. Maar ook worden ze er aantrekkelijker door als werkgever. Dat betekent: meer talenten in huis halen en houden. En dat wordt steeds waardevoller in tijden van globale economische opgang…


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: