Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersKantoorinrichtingIs dit het einde van de kantoortuin?

Achtergrond

kantoortuin; open kantoren

Is dit het einde van de kantoortuin?

In het oog, uit het hart. Zo lijkt het te gaan met werknemers die voortdurend met elkaar worden geconfronteerd. Oogcontact neemt af met 70 procent; in plaats daarvan sturen we mails en instant messages. Dat ontdekten onderzoekers van Harvard bij twee multinationals die werken in de kantoortuin hadden ingevoerd.

De onderzoekers vroegen 100 willekeurige werknemers verspreid over alle ‘getroffen’ afdelingen om twee maal 15 werkdagen sociometrische badges met microfoontje te dragen. De badges hielden bij hoeveel tijd ze alleen werkten, en met anderen gezichtscontact hadden. Op de interne mailservers werd bijgehouden hoe het berichtenverkeer verliep. De eerste draagperiode was drie weken voor de overgang naar de kantoortuin; drie weken na de overgang was de tweede onderzoeksperiode.

Veel minder oogcontact…

De ene multinational verruilde gesloten kantoorruimtes voor de open kantoortuin. Alle kantoor- en stafafdelingen gingen vrijwel gelijktijdig ‘om’. Na de overgang hadden de werknemers 70 procent minder oogcontact met elkaar. Toen ze nog in hun eigen kantoor zaten, hadden de werknemers 5,7 uur per dag oogcontact. Nadat ze allemaal bij elkaar in de kantoortuin waren geplaatst, daalde dat naar 1,7 uur. Het mailverkeer nam toe met 57 procent; instant messaging ging omhoog met 67 procent. De berichten waren ook 75 procent langer dan voorheen, toen iedereen nog in zijn eigen kamertje zat.

.. veel meer berichten

De tweede onderzochte multinational werkte voor de overgang in semi-kantoortuinen, met manshoge schotten (cubicles) tussen de werkplekken. Het aantal werknemers per vierkante meter veranderde niet nadat de schotten weg waren gehaald. Men zat bij elkaar in blokken van zes tot acht werknemers. Het oogcontact nam met tweederde af; het berichtenverkeer nam toe met dezelfde intensiteit.

Kantoortuin bevordert interactie niet

Mensen dichter bij elkaar zetten helpt de interactie dus niet, concluderen de onderzoekers. Mensen zitten kennelijk anders in elkaar dan de chemische stoffen waar ze uit bestaan, merken Bernstein and Turban van Harvard er droogjes bij op. Als die dichter bij elkaar komen, is er meestal wel een natuurlijke reactie (positief of negatief). De onderzoekers hebben geen verklaringen voor hun bevindingen. Schrikt vaker spontaan oogcontact hebben met anderen verdere persoonlijke interactie af? Komt die schroom omdat we sneller denken dat we de ander storen, omdat we zien dat hij of zij aan het werk is? Waren de onderzochte werknemers al tegen de kantoortuin, mede door de vele negatieve publiciteit over dat concept?

Nadelig voor de productie

Waarom de interactie zo dramatisch afneemt, en zoveel hoger is in ‘klassieke’ kantoren met werkkamers en muren moet nader worden onderzocht. Maar de werknemers van het eerste onderzochte bedrijf zelf stellen dat de overgang naar de kantoortuin nadelig is voor de productie zoals beoordeeld in hun interne beoordelingssysteem. Kennelijk was dat gericht op de hoeveelheid onderling contact. Wel is volgens de onderzoekers duidelijk dat vaker apart werken of thuis werken de productiviteit en effectiviteit niet schaadt. Iets waar de vele telewerkers in hippe verzamelgebouwen ook mee rekening kunnen houden, stelt een van de zakensites die dit onderzoek gretig bespreken. Elkaar vaker zien is niet per se beter voor je netwerk….


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: