Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners

Blogs

Illusies van houvast

 

Tijdens het congres over Het Nieuwe Werken begin december, verzorgde Wouter Hart een boeiende openingspresentatie. Het lukte hem om zonder verhullende managementtaal zijn boodschap over te brengen. En die boodschap zal bij velen lang in het hoofd zijn blijven hangen.

Hart is auteur van managementbestseller ‘Verdraaide organisaties’. In zijn boek, en dus ook in zijn lezing, legt hij uit wat er volgens hem momenteel aan de hand is in veel organisaties en waarom die zich ernstig zorgen moeten maken.

‘De systeemwereld zet alles op slot’

“Organisaties zijn doorgeslagen in systeemdenken”, betoogt Hart. “Ze houden star vast aan allerlei principes van organiseren, maar kijken veel te weinig naar de bedoeling van de organisatie. Die systeemwereld zet alles op slot. Veel organisaties creëren illusies van houvast omdat ze zijn vastgeroest in structuren die ooit zijn bedacht.”

Managementnorm

Hart lichtte zijn verhaal toe aan de hand van enkele voorbeelden. Zo sprak hij over een gemeente die met een managementnorm van 1 op 20 werkt. Maar toen aan de managers zélf werd gevraagd welke norm zij voor hun afdeling zinvol zouden achten, werd van alles geroepen variërend van 1 op 12 tot 1 op 60. “Waarom richten we de organisatie daar dan niet op in en wordt vastgehouden aan die 1 op 20?.”

Zappos

Als tweede voorbeeld noemde hij de Amerikaanse online schoenen- en kledingwinkel Zappos. Het succes van dit bedrijf heeft alles te maken met de geformuleerde waarden van de organisatie. Waarden die de medewerkers richting geven in hun functioneren. ‘Durf risico’s te nemen als daarmee een probleem opgelost kan worden’ is een van die waarden.’ Vrij vertaald: denk zelf na, en als jij vindt dat van een regel afgeweken moet worden om de klant op dat moment te helpen, dan moet je dat gewoon doen.

Het betoog van Hart zal velen hebben aangesproken, omdat de kans groot is dat ze zichzelf en hun organisatie er in herkend zullen hebben. Het is de hoogste tijd om terug naar de bedoeling te gaan, en van daaruit weer vooruit te kijken.

Waarom verlenen we die dienst op deze manier?

Ook voor veel facilitaire organisaties kan het geen kwaad af en toe stil te staan bij de vraag: waarom verlenen we die dienst op deze manier?

Is dat omdat we vooral binnen de lijntjes willen blijven of kijken we echt naar wat de klant nodig heeft en gaan we daar naar handelen?

Gerard Dessing is hoofdredacteur van Facto Magazine


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: