Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersOpleidingenHoogopgeleide werknemers hebben meer kans op opleiding

Facility

Hoogopgeleide werknemers hebben meer kans op opleiding

Discriminatie op de werkvloer? Hoogopgeleide medewerkers krijgen meer scholing dan lager opgeleid personeel. Werkgevers denken namelijk dat lager opgeleid personeel minder gemotiveerd is voor scholing. Die investering rendeert dus ook een stuk minder.

Dat blijkt uit onderzoek van bureau Panteia, dat minister Asscher van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Scholingsmogelijkheden

In hoogopgeleid personeel werd de afgelopen jaren gelijkmatig geïnvesteerd: 64 procent van hen kreeg de afgelopen jaren scholingsmogelijkheden aangeboden. Maar voor lager opgeleide medewerkers, die al minder opleiding kregen aangeboden, daalde dit percentage verder: van 48 in 2004 naar 37 procent nu. Dat is schadelijk, want juist deze groep kent minder zekerheid in het werk en valt eerder ten prooi aan ontwikkelingen als globalisering en automatisering.

Geeft meer rendement

Hoewel werkgevers en werknemers beiden profiteren van opleiding en ontwikkeling, verwachten werkgevers meer kwaliteitsverbetering en doorgroeimogelijkheden van investeringen in hoogopgeleide mensen. Dat betekent niet dat zij lageropgeleiden geen investering bieden, maar ze laten de investering afhangen van het initiatief en de motivatie van de medewerker, naast de financiële ruimte en beschikbare informatie.

Minder enthousiasme

En inderdaad zijn lager opgeleide werknemers vaak minder enthousiast over scholing. Ze denken bijvoorbeeld dat ze er toch niet voor in aanmerking komen. Of ze hebben negatieve ervaringen met school in het verleden en gebrek aan geloof in eigen kunnen om een opleiding te kunnen afronden, waardoor ze niet veel op hebben met ‘leren in de schoolbanken’.

Leerbereid

Lageropgeleiden kunnen echter net zo gemotiveerd raken van opleidingen als HBO’ers en academici en daarmee hun vakmanschap en groeiperspectief net zo goed verbeteren, net als het salaris. Ook helpt het de leerbereidheid als je kunt leren op de werkplek. Zo blijkt uit onderzoek van Capgemini in opdracht van het ministerie van SZW.

Extra subsidie

Om beide groepen werknemers gelijke kansen te geven stelt  het ministerie van SZW dit jaar 12,5 miljoen euro extra subsidie beschikbaar aan werkgevers en O&O-fondsen en samenwerkingsverbanden van sociale partners. Het geld is bedoeld voor plannen die leiden tot beleidsvorming, onderzoek, monitoring, pilots of voorlichting ter bevordering van de duurzame inzetbaarheid. Thema’s zijn gezond en veilig werken, goed werkgeverschap en arbeidsmobiliteit.

De eerste aanvraagperiode begint op 19 september aanstaande.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: