Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondHoe verminder je eenvoudig werkstress?

Achtergrond

Hoe verminder je eenvoudig werkstress?

Door: John van Hooft

Minister Asscher (Sociale Zaken) heeft gisteren deWerkstressweek geopend. Omdat het voor veel medewerkers aan de orde van de dag is: 12 procent kampt met burn-out verschijnselen en ruim 40 procent noemt het werk mentaal belastend. Ook vindt een kwart de hoge tijdsdruk een probleem, aldus TNO-onderzoek.

Het Nieuwe Werken moest hier verlichting brengen, maar thuiswerkers blijken juist meer uren te maken dan hun collega’s op kantoor. Maatregelen om de werkdruk te verlichten zijn dus noodzaak, zowel op kantoor als thuis. Een oplossing: training on the job met slimme software.

Maatregelen tegen stress
Stress ontstaat door een disbalans tussen de eisen van het werk en de mogelijkheden van die werknemer om het werk goed uit te voeren. TNO (2012) noemt twee maatregelen die helpen bij het tegengaan van stress: structureel pauzeren en de vaardigheden van time management op peil brengen. Beide maatregelen leveren ook tijdswinst op voor de werknemer: het regelmatig nemen van een pitstop leidt tot een hogere gemiddelde typesnelheid en minder typefouten. Het verbeteren van de timemanagement vaardigheden leidt tot meer tijdbesteding aan hoge prioriteit taken en daarmee tot betere prestaties. Daarnaast leidt het verbeteren van computervaardigheden ook tot verlichting van werkdruk doordat het werk sneller en met minder fouten uitgevoerd kan worden.

On the job training
Training van medewerkers onder stress in de vorm van een opleiding, cursus of workshop, is eigenlijk niet mogelijk. Er is nu eenmaal geen tijd om het werk neer te leggen. Een alternatief is daarom het coachen en trainen van medewerkers tijdens hun werkzaamheden met bijvoorbeeld efficiency software. Deze software wijst computergebruikers bijvoorbeeld op het feit dat ze al uren achtereen achter computer zitten, traint tegelijkertijd hun computervaardigheden en geeft tips om time management te verbeteren. Een belangrijk voordeel voor HNW-organisatie is dat medewerkers met de software altijd en overal getraind kunnen worden. Of ze nu op kantoor werken, thuis of onderweg.

Het trainen van medewerkers met efficiency software heeft nog drie andere voordelen:

 1. De informatie bij een on the job training wordt verspreid aangeboden. Bij een training van een paar uur worden medewerkers als snel overspoeld door informatie. De kleine stukjes informatie bij een on the job training kunnen medewerkers ook direct in hun werkzaamheden toepassen, waardoor het ook beter beklijft.
 2. Medewerkers worden dankzij efficiency software, zoals interventiesoftware, bewust van hun computergedrag. En dat leidt vaker tot structurele veranderingen.
 3. Software is meer op het individu gericht dan een klassikale training. De medewerker leert de voor hem laaghangende vruchten om slimmer met de computer te werken.

Natuurlijk is efficiency software niet dé oplossing tegen werkstress. Er spelen immers verschillende factoren een rol. Het gebruik van software is echter wel een flinke eerste stap om het stressniveau van medewerkers te verlagen.

En het fijne is: medewerkers hoeven daarvoor niet eens op kantoor te werken en daardoor is dit hulpmiddel om werkstress te verminderen ook binnen HNW-organisaties zeer goed toe te passen.

(Bron: HNWBlog )


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: