Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeBlogsHoe een snel netwerk Het Nieuwe Werken kan stimuleren

Blogs

Hoe een snel netwerk Het Nieuwe Werken kan stimuleren

Binnen de nieuwe manier van werken en organiseren staat mobiliteit centraal. Van thuis uit kunnen werken maar ook onderweg, in de trein of rechtstreeks bij de klant. Op die manier is het nieuwe werken lang niet meer beperkt tot slechts één device: computers, laptops en tablets wisselen elkaar voortdurend af. Dat hoeft geen probleem te zijn indien al deze apparaten niet alleen goed functioneren maar ook voortdurend met elkaar communiceren en gegevens uitwisselen. Er zijn verschillende mogelijkheden en hulpmiddelen om het nieuwe werken extra efficiënt te maken.

 Door Sander Wijdemans

We gebruiken steeds meer apparaten op steeds meer locaties. In een recent onderzoek uitgevoerd door Xelion concludeerde man dat zakelijke werknemers gemiddeld 2,5 toestellen gebruiken. Onder andere de pc, smartphones, tablets en bureautelefoons lijken elkaar veelvuldig af te wisselen.

Het onderzoek concludeert dat dit de nieuwe manier is van zakelijk communiceren. Een vorm van communiceren waarbij bovendien ook verschillende toepassingen naast elkaar gebruikt worden. Toch sluit dat (nog) niet aan bij het idee van het nieuwe werken waarbij ook efficiëntie centraal staat. Het combineren van verschillende toestellen binnen een enkel netwerk waarbij de toestellen niet louter ‘naast elkaar’ gebruikt worden, lijkt daarbij centraal te staan. 

Aansluiten op het netwerk

In de eerste plaats moeten we de toestellen aansluiten op het internetwerk. Aangezien we op verschillende locaties actief zijn moeten we overal toegang hebben tot internet. Zowel in de zakelijke context als in de thuisomgeving vinden we de beste oplossing bij glasvezel internet. Hierbij gebruikt men niet de klassieke internetverbindingen die gedeeld worden met buren of andere straatbewoners. Glasvezel internet garandeert daarentegen een hoge mate van betrouwbaarheid en razendsnelle gegevensoverdracht.

Is zowel het kantoorgebouw als de thuisomgeving aangesloten op een glasvezelnetwerk? Dan kunnen jullie met de snelheid van het licht gegevens uitwisselen via tussenkomst van bijvoorbeeld een server of centrale opslag. Het nadeel? Glasvezel internet is niet overal beschikbaar. Via een postcodecheck kom je echter snel te weten of glasvezel internet ook bij jou mogelijk is. Een tweede nadeel is dan weer dat dergelijke snelheden nog niet mogelijk zijn in mobiele toepassingen. Met de tablet naar de klant? Dan zal je nog steeds op het mobiele netwerk moeten terugvallen.

 Het netwerk aansluiten

We moeten niet alleen het toestel aansluiten op het netwerk maar het netwerk ook integreren. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale applicaties waarbij je meteen verschillende functionaliteiten kan uitvoeren. Thuis kan je dan bijvoorbeeld jouw telefoongesprekken van gisteren opnieuw beluisteren of kan je gewoon bellen alsof je op kantoor zou zijn. Andere applicaties laten ons dan weer toe om gelijktijdig aan een of meer projecten te werken en in real-time te functioneren.

Het mag ons niet verbazen dat steeds meer bedrijven in de cloud werken. Zowel hard- als software speelt duidelijk een belangrijk rol bij het uitrollen van het ‘nieuwe werken’.

Is technologie dan de sleutel tot Het Nieuwe Werken?

Dergelijke applicaties tonen aan dat technologie de sleutel is tot Het Nieuwe Werken. Naast innoverende managementstijlen, wijzigende organisatiestructuren en mentaliteitsveranderingen blijkt dat ondernemingen die er ook de technologische tools voor hebben, sneller zullen slagen in hun innovatieve opzet. Eigenlijk mag dat ook niet verbazen: werknemers die de periode van opstart-ellende in real-time meemaakten, zullen uiteraard minder warm lopen voor nieuwe manieren van werken.

Technologie ook meteen bestempelen als aanjager voor het nieuwe werken zouden we niet doen. In de eerste plaats blijven de voornaamste aanjagers toch de efficiëntie, de economische voordelen en het mentale geluk van de medewerkers. Technologie kan dan ook beter aanzien worden als een manier om de mentaliteitswijziging eenvoudig en efficiënt in de praktijk om te zetten.


 • MYSCHOOLWAP

  Ok, hier wel een continuerooster maar ik wil toch graag reageren (als chronisch zieke moeder van een kleuter). Nee, ik vind het helemáál niet gek dat je hiervoor hebt gekozen. Integendeel! Persoonlijk vind ik het heel vreemd dat er nog steeds scholen bestaan die geen continuerooster meer hanteren (in onze regio gelukkig bijna niet meer). Ik vind het zo stom: het ene kindje gaat wel naar huis en het andere niet: chaos! En zoals je al zegt: Sarah heeft er veel meer aan als jij wat fitter bent dan compleet gesloopt. En ik weet hoe vermoeiend die gesprekjes aan het schoolplein kunnen zijn (tip: zo laat mogelijk arriveren ;)). Als ik jou was had ik deze beslissing dus al op voorhand genomen. Voel je goed hierbij, jij weet zelf wat het beste is voor jou en Sarah.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: