Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondHoe ingrijpend is technologie voor ons werk?

Achtergrond

Hoe ingrijpend is technologie voor ons werk?

We gaan steeds efficiënter werken. Dat lijkt soms best ingrijpend voor de huidige arbeidsmarkt. Wat zijn de effecten van nieuwe technologieën op ons werk?

De SER bracht dit in kaart in het kennisdocument Effecten van technologisering op de arbeidsmarkt. . Verdwijnen onze banen en worden we vervangen door AI-technieken? Of gaat vooral de aard van ons werk ingrijpend veranderen?

Drie jaar geleden signaleerde de SER al eerder in het verkennend advies Mens en Technologie (2016) dat productieprocessen en organisatievormen veranderen door de opkomst van nieuwe technologieën. In vervolg op dit advies monitort de SER actuele ontwikkelingen rond dit thema.

Op de werkvloer

Een aantal trends komt in deze onderzoeken aan de orde. Veel banen en organisaties veranderen als gevolg van robotisering en automatisering: dit is echt voelbaar op de werkvloer. De opkomst van de platformeconomie is een in het oog springende verschijningsvorm daarvan. Technologische ontwikkelingen stellen hogere eisen aan werkenden en vaardigheden verouderen snel. Blijven leren is dus van groot belang.

Banen verdwijnen?

Gaat het aantal banen toe- of afnemen door technologische ontwikkelingen? Een aantal jaar geleden verwachtten onderzoekers dat de helft van de banen zou gaan verdwijnen. Latere studies tonen een genuanceerder beeld: er ontstaan immers ook nieuwe banen. Wel is er een polarisatie van banen zichtbaar: er komen meer banen aan de bovenkant en de onderkant van de arbeidsmarkt bij. De vraag naar middelbaar opgeleiden daalt.

Zorg en energietransitie

Het kennisdocument behandelt een groot aantal algemene studies en daarnaast onderzoeken naar twee specifieke gebieden: de zorg en de energietransitie. In de zorg blijft het gebruik van nieuwe technologie nog achter bij de mogelijkheden. Wat betreft de energietransitie is het nog niet duidelijk of deze zal leiden tot een stijging of daling van de werkgelegenheid.

Meer onderzoek

De SER constateert dat er vooral veel verwachtingen worden geformuleerd, maar dat er nog weinig empirisch onderzoek is op dit gebied. Een aantal organisaties, waaronder TNO, is op dit moment bezig met het ontwikkelen van instrumenten om ontwikkelingen op dit gebied beter in kaart te brengen.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: