Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsHoe hou je je concentratie op je werk?

Nieuws

Hoe hou je je concentratie op je werk?

40 seconden. Dat is hoe lang een kenniswerker zich op een taak kan concentreren voordat een of andere afleiding deze weer doorbreekt. En het duurt weer ruim twintig minuten voordat de volle concentratie weer terug is.

Van een e-mail die binnenkomt, een collega die gaat kletsen, een telefoon die afgaat tot de Instagram-melding die binnenkomt. Er zijn vele verleidingen die onze concentratie doorbreken.

Concentratie

Maar dat het gemiddeld 23 minuten en 15 seconden duurt voordat je weer daadwerkelijk geconcentreerd de taak kunt uitvoeren, dat is wel erg lang. Gloria Mark, hoogleraar informatica aan de University of California kwam tot deze ontdekking in een onderzoek.

Eerder onderzoek uit 1997 van de Universiteit van Calgary in Canada naar de effecten van de kantoortuin op werknemers toonde al aan dat werken in een kantoortuin per dag 86 minuten aan productiviteitsverlies kost.

‘Laat je niet afleiden’

Maar hoe kun je nu ooit je werk goed doen met al die afleiding? Volgens Stefan van der Stigchel, experimenteel psycholoog en hoofd van het Attention Lab van de Universiteit Utrecht, gaat het om focus. “Concentratie is een kwestie van doen. Je kunt concentratie leren. Focus je op één taak, laat je niet afleiden daarbij en beloon jezelf als je je taak hebt afgerond”, zegt hij op Facto.

Volgens de onderzoeker is de mate waarin iemand zich kan concentreren persoonsgebonden en van veel factoren afhankelijk.

Altijd bereikbaar zijn

Een van de ideeën die ten grondslag ligt aan onze gevoeligheid voor afleiders, is het idee dat we altijd bereikbaar moeten zijn.

Björn Deusings, directeur van Tijdwinst.com, een trainingsbureau op het gebied van timemanagement: “Constant bereikbaar zijn is inefficiënt, werkt stressverhogend, schept onrust en geeft het gevoel dat je heel erg druk bent. Zet daarom e-mailnotificaties uit op je pc, zet je mobiel tijdelijk op vliegtuigmodus en blok je agenda voor de tijd die je aan je taak wilt werken. Meestal is een tijdspanne van 1 of 1,5 uur realistisch.”

En: communiceer met je collega’s en leidinggevenden, zodat zij weten dat ze je beter niet kunnen storen.

Bron: Facto


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: