Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en managementHoe bevorder je geluk in je organisatie?

Blogs

Hoe bevorder je geluk in je organisatie?

Goede voornemens en het ontwikkelingsgesprek zijn steevast thema’s voor deze periode van het jaar. Maar daarnaast valt me op dat het thema geluk ook zeer veel aandacht krijgt.

Door  Janneke Schenning

Kijk maar eens naar dit artikel op mt.nl, recent onderzoek van het CBS en hier op HR Base heeft Jacco van den Berg een mooie blog geschreven om zelf aan de slag te gaan met geluk. Ook bij mij op het werk hebben we januari en februari uitverkozen om aandacht te besteden aan dit thema. Hoe kun je er als HR verantwoordelijke mee aan de slag voor je organisatie? Moeten we allemaal een Chief Happiness Officer in dienst nemen om gelukkige organisaties te krijgen?

Eerst maar eens naar het onderzoek van het CBS dat begin januari uitkwam. Zij onderzochten in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU hoe de Nederlander zich verhoudt tot andere Europeanen. Uit dit onderzoek komt naar voren dat inwoners van Nederland (16-plus) gelukkiger zijn dan de gemiddelde Europeaan. In 2013 geven bijna zes op de tien EU-burgers aan dat zij zich de afgelopen vier weken altijd of bijna altijd gelukkig hebben gevoeld. In Nederland zeggen acht op de tien mensen dat. Het aandeel gelukkige mensen is daarmee in Nederland het hoogste van de Europese Unie.

Werken aan omgeving

Als we zo hoog scoren op geluk in relatie tot andere Europese landen, waarom zou je er als organisatie dan nog zoveel aandacht aan besteden? Volgens prof. dr. Ruut Veenhoven, een van de meest ervaren wetenschappers op het terrein van geluk, is de mate waarin een organisatie geluk kan bevorderen gering. Op basis van de beschikbare onderzoeken geeft hij aan dat een organisatie gemiddeld 2-5% zou kunnen bijdragen aan geluk. Zie hiervoor zijn publicatie ‘Geluk in organisaties’ dat in het Tijdschrift Management in Organisaties verscheen. Individueel geluk kun je niet altijd sturen, maar je kunt binnen je organisatie wat mij betreft wel werken aan een omgeving die geluk kan bevorderen.

Dat blijkt ook uit Het Grote Geluksonderzoek van KU Leuven onder leiding van prof. dr. Patrick Luyten, In dit onderzoek wordt het effect van positieve interventies, gebaseerd op het werk van Leo Bormans, op geluk onderzocht in verschillende settings. Conclusie is dat positieve interventies geluksgevoel bevorderen. In het onderzoek staan tips om dat te bevorderen. En het start bij de basisvoorwaarden voor gelukkige medewerkers:

 •  Materiële veiligheid en billijke beloning
 •  Gevoelens van autonomie
 •  Kansen om te groeien en een creatieve bijdrage te leveren
 •  Mogen leren en fouten mogen maken
 •  Belang van teamwork en verbondenheid
 •  Geïnspireerd worden door omgeving, collega’s en leidinggevenden

Mooi om jezelf en je organisatie weer eens langs deze lat te leggen.

Invloed op geluksgevoel

Mijn conclusie is dat werken aan geluk in organisaties werkt. Het heeft invloed op geluksgevoel en op prestaties, maar wel beperkt. Te weinig om er op in te zetten? Dat denk ik niet. Zoals Joost Ardts concludeert in MT: ‘Gelukkige medewerkers krijgen hogere beoordelingsscores, sneller een salarisverhoging en worden door collega’s eerder geholpen dan minder gelukkige. En medewerkers die tevreden, betrokken en gelukkig zijn, lopen minder snel weg.’
Als we alles optellen: geluksgevoel, prestaties, betrokken en gecommitteerde medewerkers. Dan is dat zeker de moeite waard om ook als organisatie te investeren in geluk. En daarnaast: Gelukkig zijn, dat willen we toch allemaal!

Verder verdiepen in ‘Geluk’? Tips:
• Marga Rijken voor Tijdschrift Positieve Psychologie: Geluk is te leren
• Het grote geluksonderzoek van KU Leuven
• Happinar met prof. dr. Ruut Veenhoven en Anje-Marijcke van Boxtel van Schouten &Nelissen

Janneke Schenning is directeur van Schouten & Nelissen University. Focus, Human Resource Development. Dit blog verscheen eerder op HR Base. 


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: