Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersBinden en boeienHNW: ‘Zorg dat je medewerkers lekker in hun vel zitten’

Achtergrond

HNW: ‘Zorg dat je medewerkers lekker in hun vel zitten’

Afgelopen 3 december vond in Veenendaal het congres over Het Nieuwe Werken plaats. Zo’n 280 deelnemers waren op het congres afgekomen om van diverse HNW-deskundigen, afkomstig uit diverse geledingen, hun ervaringen te vernemen met HNW-trajecten. Wat werkt wel? Wat werkt niet? Wat is de rol van HR? Hoe krijg je HNW echt werkend?

Marianne Sturman (Moneypenny) en P&O Adviseur Marjolein de Boer (De Thuisvester) vertelden over hoe woningcorporatie De Thuisvester succesvol invoerde. Isabel Lutz, Maaike Wilmink en Monique Verbeek gaven een presentatie over het nieuwe stadskantoor van de gemeente Utrecht, dat helemaal is ingericht volgens Het Nieuwe Werken.

Empowerment van de werknemer

Belangrijk volgens Sturman bij Het Nieuwe Werken is de ‘empowerment van de werknemer’, meer dan het plaats- en tijdonafhankelijk werken. “Het gaat vooral om verandering van gedrag. Van de Bricks, Bytes en Behaviour is het laatste dan ook het allerbelangrijkst. Organisaties spenderen veel geld aan kantoorinrichtingen en ICT, maar verandering van gedrag komt er bekaaid van af.”

Overtuigen van de directie

Verandering van gedrag stond ook centraal in de invoering van HNW bij De Thuisvester. In 2011 werd bij een fusie het idee op de agenda gezet voor de invoering van nieuwe manieren van werken. “Het overtuigen van directie was het moeilijkst”, vertelt De Boer. “Hun vraag was vooral: wat levert het op? Omdat HNW een enorm containerbegrip is, en het alle kanten opging, konden we die vraag niet beantwoorden. Daarom hebben we toen Moneypenny ingehuurd.”

Afgelopen september is de eerste groep medewerkers aan de slag gegaan met Het Nieuwe Werken bij woningcorporatie. Volgend jaar zomer moet het hele traject worden afgerond. “We hebben vooral ingezet op gedragsverandering. Op innovatief denken zonder een enorme financiële impuls. We moeten zorgen dat mensen lekker in hun vel zitten. En dat krijg je door ze hun werk zelf te laten invullen.”

Enorme impuls

Het Nieuwe Werken moet een enorme impuls gegeven in de organisatie, aldus De Boer. Mensen gaan veel met elkaar in gesprek en leren van elkaar. Ook moet het kosten besparen door minder printen en minder ziekteverzuim.

De aanpak is vooral gericht op teams. De organisatie geeft regelmatig workshops over HNW, en over hoe je afspraken met elkaar maakt. “Het is heel belangrijk dat je binnen je team de verwachtingen en afspraken op orde hebt.”

Weerstand

Sommige dingen riepen weerstand op. Zo werd ingevoerd dat het team iedere dinsdag bij elkaar kwam op kantoor. Maar dat werkte niet dus werd dat weer afgeschaft. De Boer: “Je moet met elkaar groeien naar de vorm die bij je hoort.” Ook werken de flexwerkplekken nog niet echt. Er zijn nog genoeg werkplekken voor iedereen dus een noodzaak ontbreekt. Dat gaat binnenkort veranderen als De Thuisvester teruggaat van drie naar twee panden. De meeste weerstand was er voor de afschaf van het kloksysteem. Anderhalf jaar is overgedaan om het klokken eruit te krijgen. Voor iedereen was het een bewijs voor jezelf en je leidinggevende hoeveel je hebt gewerkt. Langzaam is het kwartje gevallen. Mensen zeggen nu dat ze zich nog nooit zo vrij hebben gevoeld. We maken nu strakke afspraken over wat overwerk is.”

En bijzonder bij De Thuisvester, benadrukt Sturman, is dat leidinggevenden het voorbeeld van werknemers volgen bij Het Nieuwe Werken, en andersom. “Leidinggevenden kunnen HNW niet maken, maar wel breken. Echt leiderschap is ervoor zorgen dat je mensen lekker in hun vel zitten in plaats vinkjes zetten ter controle.”

Stadskantoor Utrecht

In het stadskantoor in Utrecht moesten de ambtenaren vrij plots omschakelen naar een nieuwe omgeving en de nieuwe inrichting van hun werken. Het nieuwe stadskantoor is een duurzaam gebouw van 21 etages, 65.000 m2 en 2500 werkplekken, met een werkplekfactor 0,7. De gemiddelde bezetting daarvan is 65 procent. 30 kilometer aan archief werd gedigitaliseerd en flexwerken, activiteit gerelateerd werken, papierarm werken en plaats- en tijdonafhankelijk werken werden geïntroduceerd.

Gedragsverandering van binnenuit

Om alle ambtenaren mee te krijgen werden omgangsvormen geïntroduceerd. Na een half uur je plek ongebruikt te laten komt deze vrij voor een collega die een plek zoekt. Ook mag er niet worden gegeten achter het bureau. Deze omgangsvormen staan overigens ter discussie op intranet. Wilmink: “Zo ontstaat het gesprek. De gedragsverandering wordt niet van bovenaf opgelegd maar van binnenuit. Dat werkt niet. We hadden bijvoorbeeld de lunchflextafel opgezet, daar bleken mensen helemaal geen behoefte aan te hebben.” Op het intranet ontstaan juist initiatieven door medewerkers zelf. Van crowdfunding voor de verleuking van het saaie trappenhuis tot traploopwedstrijden.

Telefooncellen

Sommige dingen zijn nog aan verbetering toe. Zo gaat het telefoneren nog niet altijd goed. “Bijvoorbeeld over gevoelige zaken, denk aan leerlingzaken. Maar ook het storen aan het lawaai van je collega’s.” Daarom heeft Utrecht nu speciale telefooncellen opgezet waar collega’s beter kunnen telefoneren. Voor het zoeken naar werkplekken heeft de organisatie een app gelanceerd.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: