Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeBlogsHNW: ‘Niet uitrollen maar uitnodigen’

Blogs

HNW: ‘Niet uitrollen maar uitnodigen’

Het Nieuwe Werken is al meer dan tien jaar oud en bovendien bestaat Hét Nieuwe Werken niet. Daarom zijn we binnen Obvion bezig met Ons Nieuwe Werken. Maar hoe maak je zo’n verandering van iedereen? Ik ben trots en verrast over de stappen die we in het afgelopen jaar gezet hebben.

Door Marieke Keij

Het Nieuwe Werken bij Obvion: Wat hebben we nodig om de ambities waar te maken? Een jaar geleden zijn we gestart met nadenken over hoe we willen werken binnen Obvion. Vanuit de vraag: wat hebben we nodig om onze ambities waar te maken? Hoe kan onze werkomgeving en manier van werken ons hierbij ondersteunen?

Vijf werkstijlprincipes

In interactieve sessies met het MT en een brede vertegenwoordiging vanuit Obvion zijn vijf werkstijlprincipes gekozen, die richtinggevend zijn voor onze nieuwe manier van werken:

 • klantpartner zijn
 • ondernemend
 • anders denken en anders doen
 • cocreatie
 • samenwerking en vertrouwen.

Daarnaast hebben we ervoor gekozen om activiteitgericht te gaan werken, waarbij we telkens een werkplek kiezen die past bij het werk dat we op dat moment willen doen. Hier wordt ons nieuwe kantoor straks ook zo veel mogelijk op ingericht.

En we hebben onze organisatiestructuur vernieuwd, met als uitgangspunt meer zelfsturing.

We vragen dus nogal wat van onze collega’s!

Experimenteren

Vanuit de overtuiging dat het toepassen van de werkstijlprincipes niet hoeft te wachten op de daadwerkelijke verbouwing, zijn we met veel collega’s in gesprek gegaan over onze werkstijl.

We hebben we er bewust niet voor gekozen om een veranderprogramma op te zetten

Niet uitrollen maar uitnodigen

En met het uitgangspunt van zelfsturing in gedachten hebben we er bewust niet voor gekozen om een veranderprogramma op te zetten en uit te rollen. Maar om collega’s uit te nodigen om te experimenteren met de nieuwe werkstijlen en activiteitgericht te werken in onze huidige omgeving. Zodat iedereen een eigen invulling kan geven aan de nieuwe manier van werken, afhankelijk van de eigen functie en werkzaamheden.

Proeftuin

We hebben een soort ‘proeftuin’ ingericht waar collega’s op verschillende manieren kunnen samenwerken. Van die proeftuin kan ik echt genieten. Hoe intensief deze wordt gebruikt, door collega’s naar behoefte wordt ingericht en aangepast, en de energie die er is.

De afdeling Marketing & Communicatie heeft ook een eigen proeftuintje gemaakt op de derde verdieping, en is activiteitgericht gaan werken. Successen delen we regelmatig via ‘Broodjes Inspiratie’: lunchsessies waar collega’s laten zien welke initiatieven ze zelf nemen.

Successen delen we regelmatig via ‘Broodjes Inspiratie’

Het is wennen…

Ja, het is wennen, en we zijn er nog niet, maar door het te laten gebeuren, ontstaat er een beweging waar ik erg enthousiast van word!

Ik vind het mooi dat we als werkgroep ook zelf werken in lijn met onze werkstijlprincipes.

Congres

En dat we iets bijzonders doen, is opgevallen. We zijn namelijk uitgenodigd door het jaarlijkse congres ‘Over Het Nieuwe Werken’ op 8 december a.s. om te komen vertellen over onze aanpak.

Dat doen we graag, maar we leren ook graag van anderen. Wilt u uw ervaringen of ideeën delen met ons en/of anderen?

Kom dan naar het congres in Veenendaal op 8 december a.s. U bent van harte uitgenodigd.

Marieke Keij is Projectmanager, scrum master en agile organisatiecoach bij Obvion.

 


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: