Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en managementHet Nieuwe Werken vanaf de camping

Cultuurverandering en management

Het Nieuwe Werken vanaf de camping

De overgang tussen werk en privé vervaagt. Een groeiende groep Nederlanders neemt graag werk mee op vakantie. Zij vinden het werk leuk en kunnen dit goed combineren met privé. Maar voor een vooralsnog grotere groep levert de vakantieperiode echter juist stress op.

Dat stelt Rob Hoedeman, bedrijfsarts bij HR-dienstverlener 365. Volgens hem is de beroepsbevolking is wat dit betreft uit te splitsen in twee categorieën werknemers, die elk op een andere manier omgaan met werk en privé.

Eerder naar huis
De eerste categorie combineert werk en privé zo dat er thuis ook gemaild, gebeld en geschreven kan worden, terwijl ze op andere dagen wel eens eerder naar huis gaan voor een privéafspraak, of ze doen het rustiger aan tijdens kantooruren.

Hoedeman verwacht dat dit over tien jaar de norm zal zijn in Nederland. Het gaat nu om ongeveer een derde van de Nederlandse werknemers, schat Hoedeman, en om een groeiende groep. Deze mensen hebben er dan ook geen moeite mee om werk mee te nemen op vakantie als ze dit zo uitkomt.

Zakelijke afspraak
De andere categorie bestaat uit mensen die werk en privé nog strikt proberen te scheiden. Zij zien werk als een zakelijke afspraak. Bij een drukke baan voelen zij vaak druk om werk vlak voor vertrek en vlak voor terugkomst weg te werken en rusten hierdoor onvoldoende uit.

Volgens Hoedeman is het voor deze laatste groep aan te raden zich te bezinnen op de aanpak van hun werkdruk. Zij zijn er bij gebaat om deze meer terug te brengen en daarna te proberen bijvoorbeeld meer afwisseling in hun werk aan te brengen. Hierdoor geeft het werk juist meer energie en zullen zij meer bevlogen zijn.

Op vakantie
Praktisch advies is in ieder geval: een aantal keer per jaar maximaal 1 à 2 weken op vakantie te gaan (voldoende om van normale stress te herstellen) in plaats van ineens 3 à 4 weken, zoals de Nederlandse traditie is. Dat levert vaker ontspanning op en minder stress rond de onderbreking van werk.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: