Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsHet Nieuwe Werken heeft inderdaad effect op files

Nieuws

Het Nieuwe Werken heeft inderdaad effect op files

Het Nieuwe Werken is niet alleen goed voor de werk-privébalans van de werknemers, het helpt ook om files te vermijden. Dat werd altijd geroepen als argument. En drie keer raden: dat is ook echt zo.

Onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) laat zien dat werknemers die flexiber werken, dus niet op standaard kantooruren, of vaker vanuit huis of andere locatie, inderdaar bjdragen aan het terugdringen van files.

HNW

Door Het Nieuwe Werken (HNW) nam in 2000-2016 het aantal voertuigkilometers met circa 3 procent minder toe ten opzichte van 2000 dan wanneer er geen HNW geweest was. En er ontstond op de hoofdwegen 5 procent minder groei van de verkeersomvang en 18 procent minder reistijdverlies dan zonder HNW.

Inmiddels doet ruim 40 procent van de werkenden nu aan een of meer vormen van Het Nieuwe Werken. Twee vormen van HNW blijken de grootste invloed te hebben gehad in de periode 2000-2016: thuiswerken en het schuiven met de werktijd om de spits te mijden. De potentie van HNW is nog steeds groter dan nu wordt benut, zo stellen de onderzoekers

Het onderzoek van KiM is grotendeels gebaseerd op meerjarige enquêtes in maart 2014, 2015 en 2016 onder circa 14.000 werkende personen uit de Nederlandse beroepsbevolking.

Afname van autogebruik

De ontwikkeling in de verschillende vormen van HNW leidt leidde in de periode 2000-2016 op werkdagen tot afname van autogebruik (circa -2,6 procent), ov-gebruik (circa -2,2 procent) en fietsgebruik (-0,5 procent).

Beperkingen van de congestie vonden vooral plaats in de ochtendspits tussen 7 en 9 uur en in de avondspits tussen 16 en 18 uur.

Spitsuren

Op een gemiddelde werkdag in 2015 zijn in de ochtendspits (7-9 uur) gemiddeld circa 150.000 auto’s minder op de hoofdwegen als gevolg van HNW. In de avondspits (16-18 uur) zijn dat er gemiddeld circa 100.000 minder. Tijdens de daluren zijn het circa 200.000 auto’s meer (vooral door schuivers met werktijden).

Op een gemiddelde werkdag in 2015 is op maandagen en donderdagen het effect op de congestie van HNW wat groter en op woensdagen en vooral vrijdagen is dat minder groot.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Ga Het Nieuwe Werken voorbij!

  Traditionele organisatiemodellen en vormen van management verliezen steeds meer terrein. Door de snelle veranderingen op maatschappelijk, economisch en technologisch gebied zien bedrijven zich genoodzaakt om wendbaar te zijn en efficiënt te werken. Hierbij staat niet alleen de klant centraal: het belangrijkste kapitaal van uw organisatie is uw werknemer.

  Maatwerk voor medewerkers gaat een stap verder

  ‘Het Nieuwe Werken’ is een uitkomst van de technologische ontwikkelingen, die tijd- en plaats onafhankelijk werken mogelijk maken. Maatwerk voor medewerkers gaat een stap verder. Het personaliseren van werk komt centraal te staan, waarbij HR een belangrijke rol speelt. Zodat u zoveel mogelijk van uw medewerkers, zo lang mogelijk aan het werk kan houden. Op een gezonde en gemotiveerde manier.

  Op 13 december vind het congres De Toekomst van werk is maatwerk plaats. Naast een unieke ontmoeting met dé HR-rebel Frederik Anseel, krijgt u concrete handvatten om te werken om te werken aan uw eigen vernieuwing.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: