Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersBinden en boeienHet Nieuwe Solliciteren

Binden en boeien

Het Nieuwe Solliciteren

Wie een baan zoekt, is een stuk actiever op sociale media dan andere Nederlanders. Berichten worden dagelijks geplaatst, het netwerk vergroot en uitnodigingen geaccepteerd. Alles om op te vallen bij een potentiële werkgever. Dit blijkt uit analyses die Intelligence Group uitvoerde voor de Masterclass Social media recruitmentstrategie van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Actieve baanzoekers versturen per dag vier keer vaker een uitnodiging aan anderen via sociale media dan de gemiddelde Nederlander. Daarnaast reageert 24 procent dagelijks op uitnodigingen van anderen en zoekt de actieve baanzoeker vaker de dialoog met anderen. Meer dan één op de vijf plaatst dagelijks berichten en reageert op die van anderen. Ook lezen ze vaker de berichten van hun online netwerk.

Opvallen, opvallen
Geert-Jan Waasdorp, mede-oprichter van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, vindt het een gemiste kans dat de werkzoekenden niet vaker foto’s online plaatsen. “Opvallen, vindbaar en zichtbaar zijn, is voor werkgevers en werkzoekenden een belangrijke strategie op sociale media. Nu alles steeds visueler wordt, zijn beelden en video’s steeds belangrijker in de communicatie op social media.”

Ook werkgevers gebruiken steeds vaker een vorm van sociale media in hun recruitment. Maar ze doen dat meestal nog niet erg effectief. Het komt meer op oude gewoontes in een nieuw jasje, stelt Rob Kelly, CEO van Ongig, een platform gespecialiseerd in online recruitment.

Oude gewoonten in nieuw jasje
De oude gewoonte van het antecedentenonderzoek heeft zich verplaatst naar het internet: in plaats van referenties vragen aan ex-werkgevers en collega’s zoeken personeelsfunctionarissen nu op social media en Google naar elk spoortje activiteit. En meer dan eens leidt een foute foto op Twitter of Facebook, of een linke uitspraak op LinkedIn direct tot een afwijzing. In Nederland doet 40 procent dat, in de Verenigde Staten zou 70% van de recruiters sollicitanten afwijzen om hun social media-activiteiten. Misschien goed om te vermelden dat dit volgens deSollicitatiecode van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagment (NVP) alleen mag als de werkgever de gevonden informatie aan de kandidaat voorlegt, en met hem of haar bespreekt (artikel 5).

Ook gaat het vaak mis omdat er een slechte functieomschrijving wordt gebruikt, de passieve kandidaat geen zin heeft een sollicitatieformulier in te vullen en omdat kandidaten geen connecties hebben bij een potentiële werkgever. Werkgevers kunnen sociale media gebruiken om kandidaten te laten zien wie ze al kennen bij het bedrijf en de mensen die er werken.

(Bron: PW De Gids, 5 maart 2013 )


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: