Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersBinden en boeienHè bah, thuiswerken!

Binden en boeien

Hè bah, thuiswerken!

Door: Marianne Sturman, Moneypenny

Tegenwoordig is ‘thuiswerken’ een vies woord geworden. Wat wél in de smaak valt, is dat het bij HNW gaat om leiderschap, vertrouwen geven, loslaten, mensen in hun kracht zetten en talentontwikkeling. Toch? > Lees verder

Toen Het Nieuwe Werken in Nederland nog in de kinderschoenen stond, inmiddels ruim tien jaar geleden, bestond deze term nog helemaal niet. Er werd ‘gewoon’ gesproken over tele- en thuiswerken als we het hadden over plaats- en tijdonafhankelijk werken. Tegenwoordig is ‘thuiswerken’ een vies woord geworden. Wat wél in de smaak valt, is dat het bij HNW gaat om leiderschap, vertrouwen geven, loslaten, mensen in hun kracht zetten en talentontwikkeling. Toch?

Alles blijft bij het oude
Beter met menselijk kapitaal omgaan, zorgt er inderdaad voor dat je als organisatie beter gaat presteren en dat je je innovatiekracht vergroot. Om bij implementatietrajecten van HNW daarbij tele- en thuiswerken volledig aan banden leggen, werkt echter averechts. Het blijft dan vaak bij een verbouwing van het pand waarbij mooier en slimmer van de ruimte gebruik wordt gemaakt. Waardoor er minder m2 nodig zijn, maar er nog steeds plek is voor elke medewerker. Die vervolgens ook iedere dag naar kantoor komt. En dus blijven bestaande werk- en samenwerkingspatronen intact. Oftewel er verandert niets, behalve dat HNW minder vierkante meters heeft opgeleverd en daarmee lagere kosten. Maar bij het nieuwste toverwoord van HNW, menselijk kapitaal, is er geen extra rendement uit de hoge hoed gekomen.

Lastig, dat thuiswerken
De managers van de meeste organisaties die te werk gaan zoals hierboven geschetst, zijn overtuigd waarom ze thuis- en telewerken niet willen stimuleren. Immers, werken en samenwerken kan toch alleen maar goed gaan als je elkaar regelmatig ziet? Dat is toch ook bij Yahoo gebleken en sinds kort ook bij HP in de VS? En ook dichterbij hoor je dergelijke geluiden. Ja, deze managers hebben hun huiswerk meestal goed gedaan. Wat ze eigenlijk stellen: werken op afstand maakt samenwerken een stuk lastiger.

Resultaatgericht gedrag, binnen en buiten de kantoormuren
Precies! Virtueel samenwerken en communiceren kost inderdaad meer moeite. Maar daar zit ‘m nu juist de crux. Doordat het meer energie kost om virtueel samen te werken, zijn mensen gedwongen daar creatiever en inventiever in te worden. Ze moeten zich nieuwe communicatietools eigen maken en meer energie in de onderlinge communicatie te stoppen. En opnieuw leren te communiceren, iets waarmee het niet bijzonder goed mee is gesteld in de meeste organisaties. Met als resultaat: nieuw werkgedrag dat efficiënter, effectiever en meer resultaatgericht is. En daar ging het toch om?

Doordat je mensen niet alleen de vrijheid geeft om binnen het pand keuzes te maken over waar ze werken, maar ook de stap neemt om mensen buiten het pand diezelfde keuzes te laten maken, geef je als manager écht de boodschap af dat je je mensen vertrouwt en ze eigen verantwoordelijkheid geeft. Door virtueel werken te stimuleren leg je de verantwoordelijkheid bij mensen en gaat de beoogde verandering bijna vanzelf. Zo klinkt thuiswerken opeens zo vies niet meer…

Meer weten over Het Nieuwe Leidinggeven? Susan Smulders (Moneypenny) en Angela Hagen-Verdooren (ABN AMRO) belichten op het Congres Over Het Nieuwe Werken de aanpak van ABN AMRO op dit gebied.

Bron: Marianne Sturman, Moneypenny


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: