Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsGek worden van de herrie in de kantoortuin

Nieuws

Gek worden van de herrie in de kantoortuin

Geklets van collega’s, harde ringtones en luidruchtige telefoongesprekken. Omgevingsgeluid is een van de grootste ergernissen in open kantoorruimtes en kantoortuinen. Bijna zes op de tien werknemers hebben er last van. Waarom doen werkgevers er zo weinig aan?

De kantoortuin is niet meer weg te denken uit het huidige werkbeeld. Ruim de helft van alle werkende Nederlanders doet dat op een kantoor. Ze werken gemiddeld met achttien collega’s in een open ruimte. Twee derde van de kantoormedewerkers zegt dan ook meerdere malen per dag gestoord worden door omgevingsgeluid, zo blijkt uit onderzoek van Specsavers.

Concentratieproblemen

Werknemers ondervinden hier allerlei klachten door. Concentratieproblemen (51 procent), frustratie (36 procent ), een onrustig gevoel (34 procent), vermoeidheid (27 procent) en hoofdpijn (17 procent) worden aangegeven als de vijf belangrijkste gevolgen van geluidshinder.

Negatieve impact op lange termijn

Naast de impact op korte termijn, zoals concentratieproblemen en stress, kan continu omgevingsgeluid op de lange termijn een negatief effect hebben. Eerder onderzoek toont aan dat mensen die dagelijks langer dan drie uur worden blootgesteld aan ‘kantoorgeluiden’ een verhoogd adrenaline level hebben. Door het geluidsniveau op kantoor zoveel mogelijk te dempen kan de concentratie flink worden verbeterd en ontstaat er een fijnere werkplek. Slim gebruiken maken van stoffering en voldoende afgeschermde belruimtes kunnen bijvoorbeeld al een enorm verschil maken.

Werkgevers doen er weinig aan

Toch staat een goede akoestiek op de werkvloer maar bij zeer weinig werkgevers op de agenda. Slechts 10 procent geeft aan aandacht te besteden aan de akoestiek bij de inrichting van het kantoor. Dit terwijl ruim de helft van de werknemers de geluidshinder wel eens heeft aangekaart. In 45 procent van de gevallen is er vervolgens geen actie ondernomen.

Gezonde werkomgeving

Een gezonde werkomgeving is een steeds belangrijker onderwerp voor bedrijven, stelt Jeroen Megens, specialist bouwakoestiek bij LBP|SIGHT. “Akoestiek is hierbij echter vaak een ondergeschoven kindje, zoals ook blijkt uit het onderzoek. Het is ongrijpbaar en vergt specialistische kennis.”

Daarnaast zijn de verschillen tussen kantoren en werkplekken groot, waardoor niet één geschikte oplossing is. Ook is niet iedere organisatie even goed geschikt voor het werken in een open kantooromgeving. Megens: “Er moet vooraf goed naar het type organisatie worden gekeken en daarop moet de akoestiek van het kantoor worden afgestemd om zo de geluidshinder tot een minimum te beperken.”

Wat kun je doen als je collega’s zoveel herrie maken? 4 Tips tegen kantoortuinherrie.

 

 


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: