Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en managementFlexwerkers gemeenten onvoldoende gescreend

Blogs

Flexwerkers gemeenten onvoldoende gescreend

Door: Henk Mikkers

Tijdelijke medewerkers die worden ingehuurd door gemeenten worden te weinig gescreend en komen daardoor te makkelijk in contact met gevoelige informatie. Door de decentralisatie en de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning kan het hierbij naast persoonsgegevens ook om vertrouwelijke medische gegevens van burgers gaan. HR-afdelingen (ook buiten gemeenten) krijgen vaak weinig tijd en ruimte voor een gedegen screening van flexibele arbeidskrachten. Onverantwoord, als je het mij vraagt. > Lees verder

Door de werkzaamheden op open afdelingen met (nog steeds vaak) papieren dossiers komen tijdelijke arbeidskrachten soms onbedoeld met zeer vertrouwelijke informatie in aanraking. Dat maakt het logisch dat alle personen die in een gemeentekantoor direct of indirect in aanraking komen of kunnen komen met vertrouwelijke informatie, moeten worden gescreend voordat zij aan de slag kunnen op de gemeentelijk werkvloer. Screening van flexwerkers vindt te vaak niet of niet zorgvuldig genoeg plaats. Wanneer arbeidskrachten met minder zuivere intenties toegang hebben tot persoonsgegevens zoals medische dossiers, bestaat het risico dat vertrouwelijk informatie wordt gelekt of – nog erger – verkocht. Zolang gemeenten hun HR-afdelingen niet de tijd en ruimte geven om nieuwe medewerkers zorgvuldig te screenen, is de inhuur van elke tijdelijke werknemer een risico voor zowel de veiligheid als de privacy van de burger.

Oprichting protocol screening flexibele arbeidskrachten

?De druk op HR-afdelingen binnen de gemeentelijke kantoren is de laatste jaren flink gestegen. Het (laten) screenen van nieuwe tijdelijke werknemers kost tijd en geld. Gaat het om een aantal mensen die helpen bij de digitalisering van archieven of andere korte en relatief simpele klussen, dan schiet een grondige screening er nog weleens bij in.

Wat kunnen HR-afdelingen hieraan doen? Richt een protocol Screening Flexibele Arbeidskrachten op, waarin een aantal zaken worden opgenomen die standaard worden uitgezocht voordat iemand (tijdelijk) aan de slag kan bij de gemeente. Denk aan het overhandigen van een Verklaring Omtrent Gedrag van elke persoon die langer dan een dag op het kantoor werkt. En een check van het arbeidsverleden van alle werknemers die op wat voor manier dan ook in aanraking kunnen komen met gevoelige informatie. Ook het nagaan van referenties van vorige werkgevers of het opvragen van informatie bij een uitkerende instantie kan tot dit protocol behoren.

Bewustwording
Verhoog bewustwording onder vaste werknemers?Naast het inrichten van een standaard screening, doen gemeenten er goed aan vaste medewerkers zich meer bewust te laten worden van de risico’s van het werken met gevoelige informatie in combinatie met tijdelijke arbeidskrachten. Men ervaart de werkomgeving vaak als een vertrouwelijke plek, maar met ongescreende werknemers op de werkvloer is dit niet altijd het geval. HR-afdelingen moeten een betere screening inrichten en een protocol opstellen dat gevolgd dient te worden wanneer men tijdelijke werknemers wil inzetten. Hiermee voorkomt men aan de voorkant dat er binnenkort aan de achterkant informatie wordt gelekt en de privacy van burgers te grabbel ligt. Niet alleen gemeenten, ook andere organisaties moeten hun HR-afdelingen beter faciliteren bij de screening van flexkrachten.

Henk Mikkers is werkzaam als Security Manager bij beveiligingsorganisatie Securitas en richt zich specifiek op het segment Politie, Justitie, Defensie en het publieke domein.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: