Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersKantoorinrichtingFlexibele kantoren scoren niet altijd beter dan traditionele kantoren

Facility

Flexibele kantoren scoren niet altijd beter dan traditionele kantoren

Kantoren met flexibel werkplekgebruik scoren beter op de aspecten architectuur, licht en sfeer en uitstraling dan traditionele kantoren. Wel doen ze het beduidend minder als het gaat om meer functionele aspecten van de werkomgeving. Zoals je kunnen concentreren en een praatje met de collega’s. 

Dat blijkt uit de WODI Werkplek Benchmark 2017, die door het Center for People and Buildings (CfPB) is uitgevoerd.

Cellenkantoren

Traditionele cellenkantoren zijn qua uitstraling saai en eigenlijk niet meer  van deze tijd maar voldoen beter als het gaat om zaken als je kunnen concentreren, privacy, akoestiek en archiefmogelijkheden.

Het combikantoor met vaste werkplekken combineert het beste van de twee werelden en vindt men het prettigst, aldus de benchmark. Maar dit is ook een dure oplossing.

Communicatie

Verrassend is de score op communicatiemogelijkheden. Open flexwerkplekken stimuleren niet de onderlinge sociale contacten. Algemeen wordt immers aangenomen dat openheid positief samenhangt met de communicatiemogelijkheden. Dat blijkt niet zo te zijn, aldus het CfPB. Een mogelijke verklaring kan zijn dat je in een open werkomgeving niet snel even bij een collega gaat buurten, want dan val je andere collega’s lastig. En overlegplekken dicht bij de werkplek zijn niet altijd voorhanden. Een andere verklaring kan zijn dat teamwerk lastiger wordt omdat mensen niet meer vast bij elkaar zitten.

Een ander opvallend resultaat betreft de ondersteuning van de arbeidsproductiviteit. Als de inschatting van de geënquêteerden klopt dan zouden organisaties die zijn overgestapt op flexwerken zich toch wel enigszins zorgen moeten maken. Cellenkantoren scoren gemiddeld 10 procent beter op zelfgerapporteerde individuele productiviteit en 7 procent beter op zelfgerapporteerde teamproductiviteit.

Ontevredenheid

De uitkomsten van het onderzoek naar de mate van tevredenheid over de werkomgeving passen niet direct bij de resultaten van de bezettingsgraadmetingen die wij verrichten. Je zou afgaand op de beperkte tevredenheid met flexkantoren verwachten dat het daar overvol is, zeker op de drukke dagen. Dat blijkt mee te vallen. De gemiddelde piekbezetting ligt nog iets onder de 70%. Waarom dan toch die ontevredenheid?

Het volgende speelt volgens de onderzoekers een rol:

 • De akoestiek blijft hinderlijk, ook als het kantoor niet vol is
 • Als ze niet vroeg naar kantoor komen kunnen mensen niet op hun voorkeursplek zitten
 • Op drukke dagen moeten mensen uitwijken naar plekken die niet arbo-comform zijn
 • Op drukke dagen vindt een deel van de mensen geen plek op/bij de eigen afdeling. Zeker voor beleids- en projectwerkers is dit een serieus nadeel
 • Bepaalde persoonlijkheidstypes functioneren moeizaam in een open werkomgeving

Lees meer resultaten bij de WODI Werplek Benchmark.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: