Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersKantoorinrichtingFlexibel werken? Dan moet je wel echt van plek wisselen.

Kantoorinrichting

Flexibel werken? Dan moet je wel echt van plek wisselen.

Flexibel werken is alleen goed voor de productiviteit, als medewerkers ook daadwerkelijk afwisselen van plek. Daarvoor moet er op de werkvloer dan ook veel variëteit zijn aan verschillende plekken. En mensen moeten worden aangespoord.

Dat blijkt uit een inventaristatie van BNR Werkverkenners naar de productiviteit van medewerkers op verschillende typen werkplekken: het privékantoor, een semi-afgesloten werkplek in een open ruimte, flexibele werkplekken met veel variëteit – aparte ruimtes voor verschillende activiteiten – en flexibele werkplekken met weinig keuze – het ‘Chinese naaiatelier’.

Die laatste bleek het minst productief, terwijl de flexibele werkplek met véél variëteit de productiviteit het meest ten goede kwam.

Het Nieuwe Werken

Voor Gideon van der Burg, managing director Benelux bij Leesman, die het onderzoek deed, is na 25 jaren verschillende gedaanten de afgelopen jaren pas duidelijk een verandering zichtbaar in de benadering van Het Nieuwe Werken. “Het werd gepusht vanuit de overheid om mobiel te werken, thuis te werken, te telewerken”, vertelt hij op BNR. “Het wordt ook nog weleens verward met puur het delen van bureaus. Maar waar heel veel bedrijven het acht jaar gelden nog instaken vanuit een kostenbesparingsperspectief, gaan grote organisaties het nu meer in balans zien.”

‘Sausje van verbinden en onmoeten’

De gedachte was, kortweg, dat het zo kostenefficiënt mogelijk is om zoveel mogelijk mensen op zo min mogelijk vierkante meters te proppen, zegt Van der Burg. Daar werd dan wel een sausje overheen gelegd van verbinden en ontmoeten. Niet dat kostenbesparing per se slecht is, zegt Van der Burg, maar de vraag is hoe je het succes van een project meet. “Is dat puur kostenbesparing en bij het koffiezetapparaat horen of het goed bevalt, of ga je op een gefundeerde manier kijken hoe goed de werkomgeving is?”

Impact op ziekteverzuim

Inmiddels komt er steeds meer bewijs voor de stelling dat de werkomgeving impact heeft op ziekteverzuim, het aantrekken en behouden van talent én op de productiviteit. En zo is een meer doordachte vorm van Het Nieuwe Werken ook vanuit een welbegrepen eigenbelang aan een opmars bezig. Hoewel veel organisaties inmiddels bezig zijn met onderdelen van wat je het nieuwe werken zou kunnen noemen, ontbreken harde cijfers nog, zegt Nick van der Meulen, assistant professor in Information Management bij de Universiteit van Amsterdam

Voor Van der Meulen waren vooral de technologische aspecten van het nieuwe werken aanleiding om zich meer in de materie te verdiepen. “Rond 2008 was de iPhone net uit, video conferencing begon net een beetje te komen en ik dacht: iedereen gaat dit gebruiken en we moeten weten hoe we dat het best kunnen doen. In feite is het nieuwe werken een verzamelterm met een fysieke component (de gebouwen), een technologische component (videoconferencing en sociale netwerken) en een psychologische component (management en organisatie).”

Bron: BNR Nieuwsradio


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: