Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeHRMErvaring oudere zelfstandige in trek

HRM

Ervaring oudere zelfstandige in trek

De freelancer wordt steeds ouder. Zijn aandeel in het bestand zzp’ers nam in het eerste halfjaar van 2018 toe met 11,5 procent. Zo blijkt uit gegevens van payroller Tentoo.

“Voorgaande jaren zagen we vooral een stijging van het aantal freelancende jongeren. Nu zijn de rollen omgedraaid”, zo duidt algemeen directeur Paul den Ronden van Tentoo de uitkomsten van zijn halfjaarlijkse monitor op het bestand van 15.000 freelancers en flexwerkers verbonden aan zijn onderneming.

Vraag en aanbod

Maar waarom die verschuiving van jong naar oud? Op de arbeidsmarkt zijn oudere kandidaten meestal niet de meest gewilde. Den Ronden weet het niet precies, maar het lijkt erop dat opdrachtgevers nu toch zitten te wachten op de kennis en ervaring van 55-plussers, meent hij. Ook kan het eenvoudig een kwestie van vraag en aanbod zijn.

Ouderen willen (door)werken

Het is best mogelijk dat meer ouderen voor een zelfstandig bestaan kiezen, denkt Den Ronden. De werkloosheid is onder ouderen nog altijd veel hoger dan bij jongeren en werknemers tussen 20 en 45 jaar. Bovendien kan meespelen dat steeds meer ouderen door willen werken nadat ze AOW krijgen. Veel bedrijven willen of kunnen dat niet ondersteunen in een dienstbetrekking. Freelancend is dan vaak meer mogelijk.

Vaste mensen lastiger te vinden

Uit het halfjaarlijkse overzicht van Tentoo blijkt ook dat opdrachtgevers dit jaar 5 procent meer opdrachten aanbieden op flexibele basis. Den Ronden heeft ook hiervoor een verklaring: “Voorheen waren veel werkgevers huiverig om vaste overeenkomsten aan te bieden, maar nu blijkt het juist weer lastig om vast personeel aan te trekken.” Freelancers bieden dan een uitkomst, ook als ze in principe maar tijdelijk voor je werken. En dat is te zien aan de tarieven, want de beloning van freelancers stijgt al vijf jaar op rij harder dan die van vaste medewerkers.”


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: