Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondHet einde van zittend werken?

Achtergrond

Het einde van zittend werken?

Ken je die programma’s op je computer die je vertellen even afstand te nemen en te bewegen? Die programma’s die je zo makkelijk wegklikt, omdat je nu eenmaal even druk met iets anders bezig bent? Om kantoormedewerkers meer te laten bewegen zijn meer drastische maatregelen nodig. Wat dacht je van een kantoor zonder stoelen of bureaus?

Door al dat gezit bewegen we dus veel te weinig. Met vervelende gevolgen als diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten. Bewegingswetenschappers Rob Withagen en Simone Caljouw van het UMC in Groningen kwamen met een plan van aanpak om hier nu eens echt wat aan te doen. Ze zochten contact met architect Erik Rietveld (RAAAF), die mensen wil uitdagen om hun comfortabele stoel te verlaten en in beweging te komen.

Hij ontwierp The End of Sitting, een kantoorlandschap van de toekomst, zonder bureaustoelen…en zonder bureaus!

Kantoortuin van de toekomst

De futuristisch ogende kantoortuin laat zich volgens Facto omschrijven als een ‘soort sculptuur, bestaande uit niches, doorgangen en vlakken in verschillende hoeken en op verschillende hoogten, waar je op allerlei manieren staand tegenaan kunt leunen en hangen met je laptop of clipboard’.

Omdat elke houding na een tijdje toch wat minder comfortabel voelt, stimuleert het ontwerp vanzelf beweging en verschillende lichaamshoudingen. Dit in tegenstelling tot het sta- of fietsbureau waar je een hele tijd op dezelfde manier gebruik van kunt maken.

Productiviteit en concentratie

En nu de hamvraag. Werkt het wel die bureau- en stoelloze kantooromgeving? Withagen en Caljouw voerden een experiment uit met 24 studenten, die binnen 1,5 uur een powerpointpresentatie moesten maken. Het experiment laat zien dat er geen significant verschil is tussen de conventionele werkplekken en The End of Sitting-werkplekken als het gaat om productiviteit en concentratie.

Wel ervaren de studenten de onconventionele setting als prettiger dan een gewone kantoortuin. Bovendien voelen ze zich energieker na het staan terwijl ze tegelijkertijd aangeven dat hun benen vermoeider aanvoelen.

 

Bron: Facto


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Ga Het Nieuwe Werken voorbij!

  Traditionele organisatiemodellen en vormen van management verliezen steeds meer terrein. Door de snelle veranderingen op maatschappelijk, economisch en technologisch gebied zien bedrijven zich genoodzaakt om wendbaar te zijn en efficiënt te werken. Hierbij staat niet alleen de klant centraal: het belangrijkste kapitaal van uw organisatie is uw werknemer.

  Maatwerk voor medewerkers gaat een stap verder

  ‘Het Nieuwe Werken’ is een uitkomst van de technologische ontwikkelingen, die tijd- en plaats onafhankelijk werken mogelijk maken. Maatwerk voor medewerkers gaat een stap verder. Het personaliseren van werk komt centraal te staan, waarbij HR een belangrijke rol speelt. Zodat u zoveel mogelijk van uw medewerkers, zo lang mogelijk aan het werk kan houden. Op een gezonde en gemotiveerde manier.

  Op 13 december vind het congres De Toekomst van werk is maatwerk plaats. Naast een unieke ontmoeting met dé HR-rebel Frederik Anseel, krijgt u concrete handvatten om te werken om te werken aan uw eigen vernieuwing.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: