Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondEinde aan de thuiswerkdag bij slecht functioneren

Achtergrond

Einde aan de thuiswerkdag bij slecht functioneren

Wanneer een medewerker vanaf huis weinig presteert mag de werkgever de vaste thuiswerkdag intrekken. De werknemer moet dan weer op kantoor verschijnen. Dat heeft het Hof Amsterdam bepaald in een zaak rond een redacteur van een blad, die tegen de wil van zijn leidinggevende in, thuis bleef werken.

De redacteur kreeg na twee maanden in dienst te zijn de vrijdag toegekend als vaste thuiswerkdag. Waar de leidinggevenden aanvankelijk nog wel over zijn prestaties te spreken waren, was zijn weinig flexibele en soms zelfs onplezierige werkhouding hen een doorn in het oog.

Flexibiliteit

Toen ook de prestaties terugliepen werd een verbeterplan afgesproken met drie doelstellingen: het verbeteren van de werkhouding, het verhogen van de flexibiliteit en het verbeteren van de communicatie.

In het kader van dat plan kwam de medewerker ook tijdelijk weer naar kantoor. Na een tijdje kwam hij niet meer, en beriep hij zich op de afspraak voor een thuiswerkdag op vrijdag. De hoofdredacteur verwachtte hem echter wel op kantoor. De werknemer bleef echter op de vrijdagen toch thuiswerken, waarop de leiding besloot geen salaris voor die dag te betalen.

Een dag per week thuiswerken

De werknemer heeft gevorderd dat de kantonrechter verklaart dat de werkgever niet bevoegd is om de voorafgaand aan de indiensttreding overeengekomen mogelijkheid tot het thuis verrichten van de werkzaamheden gedurende één dag per week eenzijdig te beëindigen.

De kantonrechter heeft de werkgever veroordeeld tot betaling aan de werknemer van het loon over de vrijdagen (of delen van vrijdagen) waarop hij thuis heeft gewerkt.

Arbeidsvoorwaarden

De afspraak omtrent het op vrijdagen kunnen thuiswerken is aan te merken als een een arbeidsvoorwaarde. Dat de thuiswerkafspraak een arbeidsvoorwaarde betreft, betekent echter niet dat deze nooit door de werkgever gewijzigd zou kunnen worden dan wel dat de werknemer altijd aanspraak zou kunnen blijven maken op nakoming van deze afspraak.

Het hof is van oordeel dat het verzoek van de werkgever aan de werknemer om ook vanaf juli 2016 ‘vooralsnog tijdelijk’ op vrijdag op kantoor te werken, een redelijk voorstel was, gelet op de kritiek die de werkgever al langere tijd had op zijn functioneren en die heeft geleid tot een door de werknemer geaccepteerd Verbeterplan.

Lees het hele oordeel van het Hof op Rechtspraak.nl.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: