Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeBlogsEen vaste baan, wat is dat?

Blogs

Een vaste baan, wat is dat?

Door: Adriaan Johan Kruis

We worden geboren , vader en moeder, vader en vader of moeder en moeder voeden ons zo goed mogelijk op en sturen ons naar een school waar we een opleiding volgen om uiteindelijk in de maatschappij te belanden.

Onze eerste baan is meestal tijdelijk, vakantiewerk of gewoon tussendoor wat verdienen om wat leuks met het geld te kunnen doen. Maar of we nu willen of niet, er moet een “echte” baan gezocht worden om de kost te verdienen. Gelukkig geldt dit zowel voor mannen als vrouwen vandaag de dag. Dit bevordert de menselijke relaties en maakt het samenwonen een stuk makkelijker omdat het wederzijds begrip tussen de twee samenlevende partners een stuk eenvoudiger is.

Vaste baan
Het streven was vroeger altijd een vaste baan te vinden. Het gaf je zekerheid en stelde je in staat de toekomst min of meer te kunnen plannen. Na het vinden van een vaste baan kon je twee dingen doen. Je werkleven langzaam laten uitdruppelen als natte was of proberen promotie te maken binnen het bedrijf om zodoende iets meer te verdienen en dus iets meer te kunnen uitgeven. Je bleef lang bij een het bedrijf omdat je bang was dat stukje zekerheid te verliezen.

Technologie
De huidige arbeidsmarkt functioneert geheel anders. Door middel van de technologie kunnen een heleboel arbeiders zelfstandig werken. Ik denk daarbij niet alleen aan de meeste vrije beroepen die nu door middel van deze technologie veel makkelijker voor zichzelf kunnen werken, lees architecten, vertalers, docenten, ontwerpers, informatici, etc., maar ook aan handwerkers die hun producten en service via internet kunnen aanbieden: loodgieters, elektriciens, schilders, etc.

Zelfs boeren en tuinders gebruiken deze moderne verkooptechnieken en zijn niet altijd meer afhankelijk van veilingen. Onlineverkoop is een feit en geeft iedereen een zee aan kansen en mogelijkheden.

Dynamische arbeidsmarkt
De afhankelijkheid van een bedrijf is kleiner geworden, de arbeidsmarkt is daardoor veel dynamischer geworden en  een vaste baan is minder belangrijk geworden. De prioriteiten zijn gewijzigd en de relatie werkgever-werknemer is flexibeler geworden.

Het Nieuwe Werken
Het Nieuwe Werken draagt hiertoe bij. De werkplek en de werktijden zijn geen vaste elementen meer binnen het arbeidsproces en door de flexibilisering zal binnen enkele jaren een vast contract tot de uitzonderingen behoren. De meeste werknemers zullen gewoon ingehuurd worden op opdrachtbasis. Als de opdracht uitgevoerd is kan de werknemer weer vertrekken op zoek naar een nieuwe uitdaging. Taak voor de werknemer dus om zich optimaal voor te bereiden om een goede marktpositie in te nemen.

Een ideale oplossing voor de werknemers maar ook voor de werkgevers die de productiviteit hierdoor alleen maar zien toenemen. Voor werkende moeders is deze flexibele werkindeling ook een prima uitkomst. Er is altijd wel een flexibele kantoorruimte in de buurt waar in de meeste gevallen ook voor kinderopvang wordt gezorgd.

Opvoeders moeten meer dan ooit voor een goede opleiding blijven zorgen voor hun nakomelingen maar streven naar een vaste baan dat hoeft niet meer.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: