Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsEen groen kantoor leidt tot meer tevreden werknemers

Nieuws

Een groen kantoor leidt tot meer tevreden werknemers

Planten op kantoor. Is dat niet zooo 2018? Wagenings onderzoek laat zien dat onze groene vrienden wel degelijk een positief effect hebben op het personeel.

Medewerkers vinden een werkruimte met planten namelijk duidelijk aantrekkelijker dan een ruimte zonder planten. Planten op kantoor zorgen daarnaast voor hogere luchtvochtigheid, dragen bij aan een positievere gemoedstoestand, en leiden tot meer tevredenheid onder medewerkers over het eigen functioneren en tot minder ziekteverzuim.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research in samenwerking met Fytagoras en een aantal instellingen en bedrijven (PRIVA, Noviflora, IVN, De Groene Stad, Royal FloraHolland, Donkergroen en DGBC).

Planten op kantoor: terugverdientijd is kort

De kosten voor de aanschaf en het onderhoud van planten kunnen over het algemeen al binnen één jaar worden terugverdiend. Hoofdzakelijk door het lagere ziekteverzuim en het beter functioneren van medewerkers. Daarna levert de investering in planten juist geld op.

Planten zijn bovendien een goedkoop alternatief om luchtvochtigheid in werkruimten te verhogen of ruimten te verkoelen in de zomer. Hier kan gebruik van gemaakt worden bij klimaatbeheersing voor verdere energiebesparing.

Uit het onderzoek van Wageningen Universiteit zijn zes positieve effecten naar voren gekomen die gelinkt kunnen worden aan de aanwezigheid van planten in de werkruimte.

Onderzoek onder bedrijven en zorginstellingen

Het onderzoek is uitgevoerd bij verschillende bedrijven en zorginstellingen.

 • Bij elk bedrijf is steeds een ruimte met werkplekken voorzien van planten, met daarnaast een vergelijkbare werkruimte zonder planten.
 • Bij zorginstellingen zijn woonkamers of algemene ruimtes al dan niet voorzien van planten.

Onderzoekers plaatsten in beide ruimten sensoren om de fysieke verschillen in het binnenklimaat te kunnen bepalen. De medewerkers die in die ruimten werkten, gaven zowel voor als na het plaatsen van de planten hun mening over de werkplek, het binnenklimaat, de werksfeer, hun gemoedstoestand, welzijn en gezondheid.

Ook zijn er concentratietesten afgenomen en is het cortisolgehalte (een stresshormoon) van de deelnemers bepaald.


Zes positieve effecten van planten in een werkruimte

Uit het onderzoek kwamen zes positieve effecten naar voren die gelinkt kunnen worden aan de aanwezigheid van planten in de werkruimte.

 1. Luchtvochtigheid: de relatieve luchtvochtigheid in ruimten met planten is gemiddeld zo’n 5% hoger dan in ruimten zonder planten. de winter is zelfs tot 17% verbetering gemeten.
 2. Thermisch comfort: medewerkers ervaren de temperatuur in een kantoorruimte met planten minder snel als te warm of te koud.
 3. Aantrekkelijker: mensen beoordelen hun werkplek na beplanting als aantrekkelijker om te zien (een stijging van 26%).
 4. Gemoedstoestand: de gemoedstoestand van medewerkers is na de beplanting positiever dan daarvoor. Ook wordt door medewerkers van één bedrijf buiten werktijd minder gepiekerd over het werk.
 5. Tevredenheid over functioneren: medewerkers zijn na de beplanting meer tevreden over hun eigen functioneren dan ze daarvoor zijn. Dit geldt ook voor hun verwachting over hoe tevreden de werkgever over dit functioneren is.
 6. Minder ziekteverzuim: mensen die werken in een ruimte met planten melden zich 20% minder vaak ziek. Dit komt neer op gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar.

Aan het onderzoek namen ook zorginstellingen deel. De beplanting wordt door de zorgmedewerkers die werken in een huiskamer met planten positief beoordeeld.
Toch worden de effecten op het binnenklimaat die bij bedrijven gevonden zijn hier niet aangetoond.

“Een belangrijke reden is de beperkte mobiliteit van ouderen, waardoor de deuren vaak open blijven staan,” legt ir. Tia Hermans, projectleider van Wageningen Environmental Research, uit. “Hierdoor wordt het effect van de planten gedeeld met een grotere ruimte dan we voorzien hadden. Dat kan voorkomen in praktijkonderzoek.”

Vervolgonderzoek komt er aan

Er komt nog een vervolgonderzoek om de businesscase van de terugverdientijd verder uit te werken.
Tia Hermans: “We weten dat ondernemers en werkgevers pas overstappen op grootschalige toepassing van planten in bedrijven, als ze er een businesscase in zien die overtuigt. Die businesscase gaan we nu verder uitwerken op meerdere locaties. Op deze manier willen we het voor werkgevers, maar ook facilitaire diensten en personeelszaken, aantrekkelijker maken om te investeren in een groen binnenklimaat op de werkvloer.”

Bron: Facto


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: