Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsDrie op tien werknemers werkt wel eens ‘s avonds

Nieuws

Drie op tien werknemers werkt wel eens ‘s avonds

Werken in de avonduren en zondagen? We draaien onze hand er niet voor om in Nederland. We werken van alle Europese landen het meest buiten de kantooruren. Maar is dat goed?

Uit onderzoek van het kenniscentrum Steunpunt Werk, dat verbonden is aan de universiteit van Leuven blijkt dat bijna drie op de tien Nederlanders wel eens in de avonduren werkt. Dat is veel meer dan het Europese gemiddelde: in andere landen werkt slechts 13,7 procent soms in de avond.

Opmerkelijk is nog dat vrouwen duidelijk meer in het weekend werken dan mannen. Waar bijna 30 procent van de vrouwen in het weekend werkt, doen slechts 25,5 procent van de mannen dit.

We werken het vaakst in de avond en op zondag

Eén op de vijf Nederlanders werkt bovendien op zondagen. Dat is een stijging van bijna 20 procent vergeleken met 2006. Op zondag werkt 22,3 van de vrouwen en 17,4 procent van de mannen.

Volgens onderzoekers van het steunpunt komt dat omdat de Nederlandse wetgeving veel flexibiliteit toelaat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, waar heel strenge wetgeving geldt voor nachtwerk en zondagswerk. Het is soms zelfs nog verboden.

Profiteren werknemers?

Voor bedrijven is de mogelijkheid om werknemers flexibel in te zetten bijzonder handig. Ook werknemers profiteren, want het levert flink wat banen op. Maar hoe goed is het?

Volgens Ton Wilthagen, arbeidsmarktexpert in het AD zijn er nog genoeg regels om op de werknemers te letten. “Als bedrijf heb je nog wel ruimte om afspraken in de CAO te zetten, maar die ruimte is niet al te groot.”

Bron: Werken 2.0.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: