Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondDigitale vooruitgang ligt niet alleen in handen van millennials

Achtergrond

Digitale vooruitgang ligt niet alleen in handen van millennials

De digitale transformatie van organisaties wordt vaak in de handen van de jongere generaties op de werkvloer gelegd. Toch hebben werknemers van alle leeftijden hebben invloed op digitale vooruitgang.

Dat blijkt uit onderzoek van VMware. Het onderzoek van het wereldwijde bedrijf in cloud-infrastructuur en business-mobility, ontkracht de aanname dat de millennial verantwoordelijk is voor de digitale transformatie van zijn organisatie.

Het onderzoek laat zien dat digitale vaardigheden een prioriteit zijn voor alle werknemers. Deze vaardigheden worden ingezet voor bedrijfsgroei en om concurrentievoordeel mee te behalen.

Concurrentievoordeel

Bijna 60 procent van de Nederlandse werknemers is ervan overtuigd dat een brede inzet van digitale vaardigheden concurrentievoordeel kan opleveren. Hetzelfde percentage denkt dat het meer en betere samenwerking tussen collega’s mogelijk maakt. Ruim de helft (53 procent) gelooft dat de inzet van digitale vaardigheden in de komende vijf jaar voor meer bedrijfswinst kan zorgen voor hun organisatie.

In eigen tijd bijscholen

De bevraagde groep ziet duidelijk de toegevoegde waarde van digitale vaardigheden. Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers (52 procent) is bereid om in zijn eigen tijd, nieuwe, digitale vaardigheden en werkwijzen te leren om zo productiever te zijn in het werk.

Internationaal ligt dat gemiddelde overigens een stuk hoger: 64 procent. Een kwart van de werkende generatie van 45 jaar en ouder in Nederland is actief bezig zich technische en digitale vaardigheden eigen te maken via advies en training.

Daarnaast zoekt 15 procent van de 55-plussers advies of training om te leren coderen of online content te creëren. Deze percentages liggen internationaal gezien gemiddeld beduidend hoger dan in Nederland, met respectievelijk 39 en 31 procent van de mensen boven de 45 jaar die zich digitale vaardigheden eigen wil maken of bezig is met coderen of online content.

Digitale vaardigheden

Ondanks dat Nederlandse respondenten waarde hechten aan digitale vaardigheden, denkt slechts 39 procent dat zij hun vaardigheden volledig benutten binnen de organisatie. Aangegeven drempels hiervoor: digitaal komt niet terug in de persoonlijke doelstellingen (59 procent), een te strikt bedrijfsbeleid van de werkgever (44 procent), gebrekkige ondersteuning door IT (41 procent) en een tekort aan budget (38 procent).

“Het aanleren van nieuwe vaardigheden in deze digitale tijd, transformeert de manier waarop bedrijven worden gerund”, zegt Matt Crosby, Head of expertise UK and Ireland, bij de wereldwijde management consulting firma Hay Group. “De uitdagingen en kansen liggen in het samenbrengen van senior teams, die jarenlange ervaring meebrengen uit het pre-digitale tijdperk, met jong talent. Zij brengen op hun beurt weer nieuwe expertise, verwachtingen en motivatie in. Zo doe je de ‘oude’ dingen goed, zoals het meten van accountability, prestaties en uitkomsten, terwijl je er ook zeker van bent dat ideeën en nieuwe manieren van werken opbloeien.”

IT-afdeling

De samenwerking tussen IT en senior management speelt een belangrijke rol wanneer men tot een meer digitaal-geleide organisatie wil komen. De IT-afdeling kwam als de eerst aangewezen partij naar voren om deze verandering in te zetten. Ruim een derde (36 procent) van de respondenten gaf aan de IT-afdeling als eerste verantwoordelijke hiervoor te zien, op ruime afstand gevolgd door de CEO (15 procent), de hoofden van andere individuele departementen (15 procent) en het bestuur (11 procent).

Om verandering te realiseren binnen de organisatie, denken Nederlandse respondenten dat het senior management hier een actievere rol in zou moeten nemen. Daarbij geeft 42 procent aan dat hun management hen nu al aanmoedigt om nieuwe manieren van werken toe te passen binnen de organisatie. Bijna de helft denkt dat meer investering in training om digitale vaardigheden te verbeteren, een prioriteit moet zijn.

“Succesvol digitaal transformeren in het huidige bedrijfsklimaat, krijgt vorm door de bedrijfscultuur, mensen en capaciteiten”, licht Peter Klint, Regional Director Benelux bij VMware toe. “Organisaties investeren terecht in ‘digitaal’ talent, om zo de belangrijkste vaardigheden en kennis te vergaren. Daarmee kunnen ze sneller innoveren en de interactie aangaan met klanten, en dat is een onmisbare basis voor een bedrijf. Wij helpen bedrijven te transformeren in het digitale tijdperk, zonder daarbij hun beveiliging of werkzaamheden in gevaar te brengen.”


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: