Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeBlogsOver democratisch leiderschap, ook op de werkvloer

Blogs

Over democratisch leiderschap, ook op de werkvloer

Met hoofdletters: Democratie is hard werken. En dat hebben ze gedaan, onze politici. Complimenten aan allen die zo enorm hun best hebben gedaan om de balans in de samenleving te waarborgen. De balans die ontstaat wanneer je over ‘en – en’ spreekt.

Door Christianne van de Pas

Wanneer je spreekt over geven én nemen. Over luisteren én spreken. Over jou én mij. Over jouw eigenaardigheden en jouw ruimte, naast mijn eigenaardigheden en mijn ruimte. Knappe, evenwichtige persoonlijkheden die moeite en energie getroostten voor het gezamenlijke doel. Die het aandurfden zich van alle kanten te laten zien in de meest uiteenlopende media.

Vanuit de hele wereld werd meegekeken. Niet zonder reden. Instabiliteit ligt op de loer. Trots? Jazeker! En opgelucht, dat ook.

Waarom hiervoor aandacht in m’n blog? Omdat instabiliteit in de samenleving zo’n enorme impact heeft, die doordreunt tot op de werkvloer. Organisaties en bedrijven hebben baat bij een sfeer van verbinding, van samen-de-schouders-eronder, van ‘hoe maken we 1+ 1 = 3’. Waarbij goed voorbeeld doet goed volgen. Goed voorbeeld inspireert. Juist de persoonlijkheden die zoveel in de media zijn hebben verstrekkende invloed op de kleur van alledag.

En nu als een hazewind doorontwikkelen binnen de bedrijven zelf. Goed leiderschapsvoorbeeld doet goed volgen! Durf de gesprekken aan met je medewerkers. Zoek het gesprek op. Laat je mensen hun stem horen, ze hebben veel te vertellen. Over wat zij ervaren op de werkvloer, en welke oplossingen zíj daarvoor zien. Daar zouden wel eens heel waardevolle ideeën tussen kunnen zitten. Creativiteit en inventiviteit te over in Nederland. Ik weet het zeker. Van stemlokalen in de fietstunnel tot even bijplaatsen van een stemhokje. Van briljante Delft-studenten tot een Nobelprijs-winnaar in Groningen. Hoog en diep, breed en lang: een enorm potentieel aan probleemoplossende medelanders die er nog plezier in hebben ook. Kwestie van ruimte aan geven. En u durft dat, ik weet ’t zeker!

Deze blog is eerder geplaatst op HRBase.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: