Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners

Blogs

De vier vitamines V van HNW

Door: Jacco van den Berg

Vertrouwen, Vrijheid en Verantwoordelijkheid zijn de drie veelgehoorde vitamines V van Het Nieuwe Werken. Jacco van den Berg voegt daar nog een vierde aan toe: Verbondenheid. Het belang hiervan is des te groter bij de introductie van Het Nieuwe Werken.

In het artikel De ezel, de steen en Het Nieuwe Werken houdt Addy de Ruiter een pleidooi om het mentale deel van Het Nieuwe Werken nu echt op te pakken. Hij beschrijft de ‘rem’ dan wel het gebrek aan vertrouwen bij leidinggevenden.

Die zijn terughoudend als het gaat om de mogelijkheid medewerkers tijd- en plaatsonafhankelijk te laten werken en hen aan te sturen op output. De drie vitamines V van Het Nieuwe Werken – Vertrouwen, Vrijheid en Verantwoordelijkheid – lijken op dit moment niet genoeg om optimaal te profiteren van de voordelen van Het Nieuwe Werken.

Afwijzende houding leidinggevenden grootste probleem
Niet de vereiste toename van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van medewerkers, maar de afwijzende houding van leidinggevenden lijkt het grootste knelpunt te zijn bij de doorvoering van Het Nieuwe Werken. Dat valt te lezen in het tweejaarlijkse onderzoeksrapport Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement van managementadviesbureau Berenschot.

Leidinggevenden hebben moeite met het verlies van controle en de grip op hun medewerkers. Een (te) groot aantal ruilt zelfs de aanwezigheidsverplichting van medewerkers in voor een gedetailleerde rapportageverplichting. Vanachter hun dashboard monitoren deze controlfreaks en spreadsheetfundamentalisten van minuut tot minuut wat de medewerker doet en vooral ook laat.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard
Vertrouwen is niet voor niets al decennialang een van de drie vitamines V voor blijvend gemotiveerde medewerkers. En vertrouwen moet worden gegeven (leidinggevende) en verdiend (medewerkers).

Ook bij het Het Nieuwe Werken lijkt het op een kip-en-het-eiverhaal. De grootste paradoxen van Het Nieuwe Werken zijn dan ook die van controle versus loslaten en wantrouwen versus vertrouwen.

Het is echter algemeen bekend dat medewerkers gedijen in een klimaat waarin zij gevoed worden met de volgende vitamines V: Vertrouwen, Vrijheid en Verantwoordelijkheid.

Nu is het zeker zo dat medewerkers beter presteren als zij hun werk in Vrijheid en met (veel) Verantwoordelijkheid kunnen verrichten. Zeker bij een leidinggevende die op afstand betrokken is en hen Vertrouwt.

Maar zijn nu aan alle kritieke succesfactoren voldaan? Ik waag dat te betwijfelen. Medewerkers zijn meer en eerder genegen om zich volop voor een organisatie in te zetten als zij zich verbonden voelen. Is de V van Verbondenheid dan het laatste zetje dat wij Het Nieuwe Werken geven?

Arbeidsovereenkomst maakt nog geen verbondenheid
Een medewerker sluit door het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst een verbintenis met een organisatie. In deze arbeidsovereenkomst, met daarin afspraken over loon, gezag en arbeid, zegt de medewerker  toe werkzaamheden te verrichten en daarvoor ontvangt hij een vergoeding.

Een verbintenis is echter niet hetzelfde als verbondenheid. Verbondenheid ontstaat als medewerkers zich kunnen identificeren met waar de organisatie voor staat.

Het Nieuwe Werken kan leiden tot lege plekken op kantoor. Medewerkers kunnen immers thuis of elders hun ding doen en de rit naar het kantoor kan achterwege blijven. De verbondenheid tussen de medewerkers en organisatie kan daarmee onder druk komen te staan.

Maar leidt Het Nieuwe Werken nu tot een afname van deze verbondenheid? Het antwoord op deze vraag is nee. Het simpele feit dat medewerkers op kantoor aanwezig zijn, betekent nog niet dat zij verbonden zijn of zich (volledig) kunnen identificeren met de identiteit van de organisatie.

Een afname van aanwezigheid, bijvoorbeeld door de introductie van Het Nieuwe Werken, betekent dus niet direct een afname van de verbondenheid.

Angst voor afname verbondenheid niet terecht
De angst voor een lage verbondenheid is reëel. De angst dat Het Nieuwe Werken leidt tot een afname van verbondenheid niet. Het is hooguit zo dat met de introductie van Het Nieuwe Werken de reeds bestaande lage verbondenheid versneld zichtbaar wordt.

Verbondenheid gedijt bij een leiderschapsstijl die Vertrouwen, Vrijheid en Verantwoordelijkheid ademt. Als organisaties merken dat medewerkers minder verbonden zijn, is het belangrijk de redenen te onderzoeken.

Wees of word een organisatie waar medewerkers graag voor willen en willen blijven werken. Bouw voor hen huis (lees thuishonk) waar zij willen wonen en af en toe willen thuiskomen, omdat zij er zich thuisvoelen.

Beste lezer,
Twee vragen, hoe:

 • Vergroot u bij Het Nieuwe Werken de verbondenheid van medewerkers?
 • Ziet u de rol van leidinggevenden bij het vergroten van deze verbondenheid?

Geef hieronder uw reactie


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: