Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeICTDe robot voor blijven? Het kan!

ICT

de menselijke robot

De robot voor blijven? Het kan!

Werk zoals wij dat kennen staat op het punt ingrijpend te veranderen. Banen dreigen te verdwijnen door technologieën als blockchain en robotica. Moeten werkenden zich zorgen maken? Hoogopgeleide zzp’ers in de zakelijke dienstverlening doen dat in ieder geval niet, zo blijkt uit onderzoek van marktmonitor ZP Facts.

Ruim de helft van deze zelfstandig professionals (zp’ers) verwacht meer opdrachten, en meer afwisseling in opdrachten door blockchain, robotica en andere nieuwe technologieën. Ook denkt een kwart dat er hierdoor minder werk zal zijn voor iedereen. Zp’ers verwachten wel dat opdrachten al in de komende twee jaar inhoudelijk gaan veranderen. Vooral kunstmatige intelligentie gaat, meer dan blockchain en internet of things, grote impact hebben, zo voorspellen zelfstandigen.

Een leven lang blijven leren

Uit onderzoek van bureau McKinsey blijkt volgens ZP Facts dat tussen nu en 2030 1,3 miljoen banen in Nederland veranderen. En dan gaat het niet alleen om werk van laag- en middelbaar opgeleiden dat robots kunnen overnemen. Ook 30 procent van de hoogopgeleiden heeft werk dat op onderdelen relatief eenvoudig is te automatiseren, stellen de onderzoekers. Zij benadrukken echter dat het niet hoeft te leiden tot massale werkloosheid. Er kunnen 1,4 miljoen banen voor in de plaats komen. Ook de technologische ontwikkelingen in het recente verleden hebben geleid tot meer werk, niet minder. Maar het werk is veranderd. Snel aanpassen, door jezelf te blijven ontwikkelen en opleidingen te volgen, is de sleutel om de nieuwe technieken goed te kunnen gebruiken.

Robot biedt gouden kansen

Zelfstandig professionals zijn positief over de kansen die onder andere kunstmatige intelligentie en machine learning met zich meebrengen. Twee van elke drie zp’ers ziet het als kans voor het ontwikkelen van een nieuw product of dienst. Boy Kruiswijk, directeur van dienstverlener ZP Zaken, uitgever van ZP Facts: “Zelfstandig professionals zijn bij uitstek geschikt om te anticiperen op technologische ontwikkelingen. Zij zijn vaak ondernemend, innovatief en leergierig, wat hen in staat stelt de complexiteit van technologieën snel te doorgronden. Door de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en tot zich te nemen, kunnen zelfstandigen op een laagdrempelige manier organisaties van advies voorzien.”


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: