Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersElders werkenDe Koning gaat thuiswerken

Blogs

De Koning gaat thuiswerken

Door: Henny van Egmond

Het was maar een klein berichtje in de krant. Er waren nauwelijks reacties, maar voor de voorstanders van het thuiswerken was het misschien wel het mooiste nieuws van de afgelopen jaren. Koning Willem Alexander gaat thuiswerken. Nou ja, thuiswerken, hij krijgt een noodgebouw – kosten 4 ton – in zijn tuin waar hij kan werken totdat Paleis Huis ten Bosch is gerenoveerd. Daar gaat hij met Maxima en de drie dochters wonen. > Lees verder

Henny van Egmond is spreker op het komende Over Het Nieuwe Werken Congres op 4 december. Hij neemt u mee naar de toekomst. Wat is er eigenlijk terecht gekomen van Het Nieuwe Werken? Wat is de volgende stap?

Koning
Ik was eerlijk gezegd verbaasd over het bericht. Niet over het feit dat onze koning, net als zoveel leiders in organisaties, allang tijd- en plaatsonafhankelijk en activiteitgerelateerd werkt. De leiders van nu werken op de achterbank van hun auto met chauffeur, ze werken op reis in hotelkamers, ze hebben voor hoog bezoek een representatieve ontvangstruimte, voor de interne overleggen een wat gewonere vergaderzaal. En de topmanager wil graag ook wel eens thuiswerken, zeker als er nog jonge kinderen zijn. Het enige wat ze meestal niet doen is de ruimten die zij slechts af en toe gebruiken delen met de gewone medewerker.

Noodgebouw van 4 ton

Willem Alexander verschilt in wezen niets van die topmanagers. Hij heeft het paleis op de Dam voor de officiële ontvangsten van andere vorsten en staatshoofden, hij gaat naar Paleis Noordeinde om te werken als hij tenminste niet op staatsbezoek is, ergens een lintje doorknipt of staat te juichen in een stadion ergens op de wereld. Nu wordt Huis ten Bosch verbouwd en zijn alle lakeien en andere werknemers van onze koning gehuisvest op het Noordeinde. En wat blijkt? Er is geen plekje meer voor Willem Alexander. Dus bouwen we maar een noodgebouwtje van 4 ton, dat een jaar of drie (!) wordt gebruikt. Het woord noodgebouw klinkt overigens in relatie tot het bedrag best raar. Met dat geld kun je ook twee eengezinswoningen neerzetten.

Keukentafel
Ik heb altijd gedacht dat onze koning als hij werkt vooral gesprekken heeft, koninklijke besluiten moet ondertekenen en wekelijks een kopje thee moet drinken met de premier. De Eikenhorst in Wassenaar, waar de Koning woont, heeft een woonkamer van 7 bij 15, een eetkeuken, een bibliotheek en naar verluidt zoveel logeerkamers dat er 8 gasten tegelijk kunnen blijven slapen.

Me dunkt, dat kopje thee met Rutte, het tekenen van die paar besluiten en af en toe dat gesprekje met een adviseur kan toch ook wel aan de keukentafel? Zo doen de meeste thuiswerkers dat, Willem-Alexander.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: