Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersApps en gadgetsDe derde werkplek, een nieuw fenomeen?

Apps en gadgets

De derde werkplek, een nieuw fenomeen?

Door: Henny van Egmond

De laatste tijd zien we steeds meer aanbiedingen voor wat wordt genoemd de “derde werkplek”. Een werkplek niet bij de eigen organisatie en ook niet thuis, maar op een locatie waar je even gebruik van maakt. Soms gratis, maar steeds vaker tegen betaling. Een nieuw fenomeen met toekomst?

De Derde Plek
“Derde werkplek in opmars”, “Heeft u al een derde werkplek?” Zomaar enkele koppen boven internetartikelen van de laatste tijd. De derde werkplek is er in allerlei soorten en maten: van het gratis Seats2Meet en Deelstoel tot de betaalde varianten van bedrijven als Regus of platforms als Deskbookers dat wordt gebruikt door tal van aanbieders. De vraag is natuurlijk: wordt de derde werkplek een echt alternatief van kantoor of bijvoorbeeld thuiswerken?

Er is een groot verschil tussen gratis varianten en de betaalde aanbieders. Bij Seats2Meet – inmiddels op meer dan 60 locaties – is het altijd druk. Werken doe je aan een lange tafel, midden tussen de andere flexwerkers en is gratis, net als de koffie en de Wifi. Aan ergonomie wordt niet gedaan. Een vergaderruimte huur je per stoel.

Sociaal kapitaal
De tegenprestatie voor de gratis werkplek is het delen van sociaal kapitaal: je kennis en netwerk. Daarmee heeft de derde werkplek een echte betekenis gekregen: je bent lid van de community Seats2Meet. In mijn ogen verklaart dat ook het succes van Seats2Meet: er zit een echte visie en ambitie achter. En het ontbreken daarvan is misschien juist wel het probleem van al die andere, betaalde derde werkplekken.

De uitstraling van al die andere plekken is neutraal. Natuurlijk, de werkplekken voldoen vrijwel altijd aan de Arbowetgeving, de Wifi en de koffie zal goed zijn, maar wat is nu werkelijk de toegevoegde waarde van een derde werkplek als er niet iets extra’s is zoals bij Seats2Meet? Individueel werken kun je net zo goed thuis, of op een andere plek die vaak dichterbij ligt en net zo’n kwaliteit heeft, zoals Starbucks, Coffee Company of Van der Valk. Ook daar is de koffie – meestal – lekker, Wifi ontbreekt nergens meer en er is geen kaart of abonnement nodig om binnen te komen.

Bent u er nog bij?
Er zijn organisaties die eigen kantoren afstoten en medewerkers verwijzen naar derde werkplekken. Daardoor kan de samenhang in gedrang komen. Bovendien, als je nooit meer op kantoor komt, kun je je de vraag stellen of je nog wel onderdeel van de organisatie bent.

Henny van Egmond, sinds 2005 actief op het gebied van Het Nieuwe Werken, is partner van adviesbureau Yolk.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: