Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersMobiliteitEen dagje thuiswerken per week, en de files zijn zo goed als opgelost

Mobiliteit

Een dagje thuiswerken per week, en de files zijn zo goed als opgelost

De files in Nederland groeien langzaam weer tot een hoogtepunt, waarop we ons massaal ergeren en BV Nederland flinke schade oploopt. Een nieuwe initiatief genaamd‘Uit de file aan het werk’ is opgestart om mensen er op te wijzen dat ze niet zo maar in de auto hoeven te stappen. Want een dagje per week de auto laten staan, lost het probleem al bijna op.

We besparen daarmee niet alleen tijd, geld en brandstof, ook wordt het verkeer veiliger en het is het beter voor het milieu, aldus HP van Tilburg, één van de twee initiatiefnemers. “Ruim 60% van de werkende mensen in Nederland rijdt in gemiddeld 34 minuten naar hun werk buiten hun woongemeente. Vaak vullen ze daar hun dag vullen met bellen, mailen en andere zaken achter de laptop, die ook prima elders verricht hadden kunnen worden.”

Overal en altijd werken

De ICT van nu biedt alle ingrediënten om overal en altijd te kunnen werken, de vastgoedbranche biedt allerlei flexwerkmogelijkheden en dankzij innovatieve mobiliteitspassen kunnen we flexibeler reizen, aldus Van Tilburg. “Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig, nu nog de noodzakelijke cultuuromslag realiseren met z’n allen en dan zijn we er.“

Het initiatief ‘Uit de file aan het werk’ is ontstaan vanuit de ICT-sector en dat nu ook door de vastgoedsector, mobiliteitssector en overheid wordt aangemoedigd. De belangrijkste doelstelling is om er samen voor te zorgen dat mensen er vaker voor kiezen om fysieke afspraken of aanwezigheid te vervangen door een digitale oplossing.

Het Nieuwe Werken

De andere initiatiefnemer van Uitdefileaanhetwerk, Richard Bordes, zegt hierover: “Als alle mensen in Nederland die dat kunnen 1 dag in de week de auto zouden laten staan, was het fileprobleem voor het grootste gedeelte al opgelost. Ik modereer vaak ronde tafels over de cultuuromslag die nodig is om ‘Het Nieuwe Werken’, zoals dat nog heet, te omarmen en ik verbaas me altijd over de bak weerstand waarop je stuit bij managers.”

Maar ook werknemers voelen zich safer als ze op kantoor in de zichtlijn van hun baas opereren, aldus Bordes. “Het draait in de kern allemaal om vertrouwen, het stellen van de juiste taken en targets en het meten van resultaat. Aanwezigheid op kantoor zou geen criterium meer mogen zijn. Dat is van gisteren. Het grote verschil dat wij met dit initiatief maken, is dat we niet pleiten voor thuiswerken, maar voor het bewuster omgaan met reistijden en -frequentie. Thuiswerken, of beter in de buurt werken, is daar overigens wel een belangrijk onderdeel in.“

Flexwerkplek

Volgens de statistieken zijn de dinsdagen in november altijd goed voor record aantal kilometers file. HP van Tilburg en Richard Bordes stellen: “Samen gaan we laten zien dat we een verschil kunnen maken door op de tweede dinsdag van november een dag de auto te laten staan.”

Op dinsdag 13 november 2018, tijdens de week van het flexwerken, is de dag van Uitdefileaanhetwerk. “We roepen hierbij iedereen op die dag thuis te blijven of op die dag dat ritje op de fiets naar die leuke flexplek in de buurt te maken”, aldus de initiatiefnemers. “Ook roepen we alle bedrijven op om die dag flexplekken aan te bieden voor nomaden uit de regio. Het is de start van een groeiend bewustzijn, waarmee we met z’n allen zien dat we 15% brandstof en twee uur reistijd per week kunnen besparen. Bedrijven of individuen kunnen meedoen met deze actie door zich aan te melden op www.uitdefileaanhetwerk.nl als deelnemer of sponsor. Laten we een einde maken aan deze massale gekte.“


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: