Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersApps en gadgetsBYOD: wat pleit ervoor, wat is ertegen?

Achtergrond

BYOD: wat pleit ervoor, wat is ertegen?

Het eigen mobiele apparaat ook op het werk gebruiken – zeker door de ruime keuze aan hardware en apps lijkt het onvermijdelijk. Bovendien motiveert het de werknemer om bij dit bedrijf te blijven, als hij op zijn eigen spullen zo efficiënt en prettig mogelijk kan werken. En het scheelt aanschafkosten, zeker bij kleinere bedrijven is dat een voordeel. Natuurlijk zijn er ook nadelen. En manieren om die te omzeilen. Een overzicht van het ‘doe-het-zelven’ met communicatie voor het werk.

Bring Your Own, of Choose Your Own is de norm geworden bij steeds meer bedrijven. Zeker nu steeds meer standaard kantoortaken op vrijwel alle mobiele apparaten mogelijk zijn, is er steeds minder aanleiding om de keuze te beperken tot de versies die vooral de werkgever leuk vindt. Het grootste bezwaar is de veiligheid, zowel van het netwerk als de apparaten van anderen. Verspreiden van virussen, weglekken van informatie – het is zo gebeurd wanneer alles met elkaar in verbinding staat.

Lagere kosten, mits goede veiligheid

Maar daar staan de kostenvoordelen tegenover, zeker voor kleine bedrijven en start-ups. Mits de werknemers goed letten op de veiligheid van hun tablet en smartphone en ze het systeem goed bijwerken. Vaak letten ze daar beter op dan bij de apparaten die ze van-de-zaak krijgen. Wat zijn de voor- en nadelen van BYOD en is er een optimale situatie mogelijk?

De voordelen van BYOD

 • Veel mensen willen of kunnen niet meer wijken van hun eigen smartphone. Ze werken er beter en sneller op, omdat ze hun apparaat beter kennen dan de mobiel van-de-zaak.
 • Omdat het privéleven steeds meer op de mobiel zit, kunnen mensen die op hun eigen apparaat werken dat beter integreren met hun werk. Social media en berichten checken gaat sneller en makkelijker.
 • Vaak passen mensen beter op hun eigen mobiel dan op de mobiel van-de-zaak. Ze laten het apparaat minder snel ergens liggen, of het uit hun zak of tas vallen, en ze hebben er meer belang bij dat alle updates zijn geïnstalleerd.
 • BYOD scheelt veel geld, zeker bij kleinere werkgevers. Sterker nog, er komen steeds meer bedrijven – zeker in de VS en Engeland- waar Bring Your Own een voorwaarde wordt om er nog te kunnen werken komend jaar.

BYOD: de nadelen

 • Het grootste gevaar van Bring Your Own is hetzelfde als een van de grootste bedreigingen van elk bedrijf, zeker van start-ups: weglekken, verdwijnen of diefstal van bedrijfsgeheimen. Zeker nu randsomeware, cybercriminaliteit en bedrijfsspionage toenemen is het risico van datalekken aanzienlijk. Het eigen apparaat van de werknemer moet voldoen aan zwaardere veiligheidseisen (zoals firewall, virusbescherming) dan standaard meegeleverd.
 • Apps op mobiele apparaten kunnen nog altijd slecht onderling informatie uitwisselen. Facebook, Twitter, Whatsapp, Instagram, Pintrest: het zijn nog altijd grotendeels hermetisch gesloten netwerken, ook al uit veiligheidsoverwegingen. Dat maakt communiceren tussen verschillende apps geïnstalleerd op diverse devices met andere besturingssystemen en versies niet eenvoudig.
 • Gebruiken van wi-finetwerken in andere bedrijven, openbaar vervoer of andere ‘openbare’ ruimten levert vaak een veiligheidsrisico op. Om nog maar te zwijgen van de wi-fi thuis, waar de meesten het standaard-wachtwoord van de provider (1 t/m 5 inderdaad) nog altijd niet hebben aangepast…
 • Er is een reeël gevaar dat ‘altijd online en altijd bereikbaar’ leidt tot meer werkstress, burn-out en verslaving aan social media. Goede afspraken hierover (wanneer bent u echt niet bereikbaar voor het werk) zijn onmisbaar.

BYOD: hoe het wel kan

 • Er moet een duidelijk bedrijfsbeleid zijn voor gebruiken van mobiele apparaten. En dat moet onderdeel zijn van het beleid omtrent de uitwisseling van alle informatie in, rond en over het bedrijf. Dat beleid moet uiteraard in de lijn zijn met de bedrijfsdoelstellingen, maar richt zich ook op hoe er omgegaan wordt met informatie binnen het bedrijf.
 • Het beleid moet zijn uitgewerkt in verplichte beveiligingsmaatregelen, periodieke controles op updates, wellicht met als push-updates zonder toestemming van de gebruiker en ondergrenzen aan beveiligingsniveaus waar alle devices te allen tijde aan moeten voldoen. Iedere organisatie moet zelf deze beleidsmaatregelen zo vorm geven dat deze aansluiten bij de aard van de organisatie, de businessmodellen en de regionale en culturele kenmerken van de medewerkers.
 • Bijna nog belangrijker dan het beleid zelf, is dat medewerkers snappen waarom het nodig is. Het is essentieel dat iedereen goed beseft dat hij bedrijfsinformatie op zijn eigen, persoonlijke smartphone, tablet en ander device heeft staan die vitaal is voor het voortbestaan van de onderneming. Als die informatie weglekt, door een diefstal of moment van onoplettendheid, kan het de onderneming erg veel geld kosten of het kan de nekslag zijn voor het hele bedrijf. Dat is snel vergeten als je comfortabel aan het werk bent op je ‘eigen’ vertrouwde apparaat, zeker wanneer je privé iets aan het doen bent…

Conclusie?

Bring Your Own is een strategie van de toekomst, die werknemer en bedrijf voordelen kan opleveren. Het scheelt de werkgever veel geld bij het aanschaffen en bijwerken van dure apparatuur en softwarelicenties. Zijn mensen werken sneller, efficiënter en prettiger als ze op hun eigen apparatuur aan de gang kunnen. Onmisbare voorwaarde hierbij is wel dat iedereen goed snapt hoe gemakkelijk gevoelige data kan weglekken en hoe groot de gevolgen daarvan kunnen zijn. Het veiligheidsbeleid moet iedereen dus goed kennen, en het voortdurend vanzelfsprekend blijven toepassen.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: